Magyarország Tortája 2017: íme az öt döntős

Ha rajtunk múlna, mindegyik édességköltemény nyerne.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot – áll a Cukrászat.neten.

A megmérettetésre új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Idén 29 torta közül választotta ki a zsűri a döntős tortákat, melyek a következők:

Balatoni Habos Mogyoró – Horváth Cukrászda, Budapest

Mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg, mogyoró hab, mogyoróolajos áthúzóval bevonva.

Magyarország Tortája 2017 (fotó: cukraszat.net)

Magyarország Tortája 2017 (fotó: cukraszat.net)

Szent Erzsébet torta – Hisztéria Cukrászda, Budapest

Áfonyás sajttorta, roppanós diós piskótán. Diós dacquise piskóta, áfonyás tejcsokoládé mousse, áfonyazselé betét, mascarponés sajt mousse áfonyás tükörzselével bevonva.

Magyarország Tortája 2017 (fotó: cukraszat.net)

Magyarország Tortája 2017 (fotó: cukraszat.net)

Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő – Nándori Cukrászda, Budapest

Diós csokoládés piskóta ribizliöntettel, joghurtos ribizli betét, rugalmas étcsokoládé, gesztenyés tejszínkrém, fényes csokoládé öntettel bevonva.

Magyarország Tortája 2017 (fotó: cukraszat.net)

Magyarország Tortája 2017 (fotó: cukraszat.net)

Fertődi Fekete – FRER Cukrászda, Budapest

Rizslisztes céklás-diós felvert, feketeribizlis betét, levendulás csokoládé mousse, feketeribizli krém, fekete tükörzselével bevonva.

Magyarország Tortája 2017 (fotó: cukraszat.net)

Ingyom-Bingyom – Tóth Cukrászda, Dunaföldvár

Málnás ropogóson citromos, aszalt gyümölcsös felvert, beriolette pillecukor, bodzás, beriolette-s felvert ganache, melyet fehércsokoládés zöld tükörzselé borít.

Magyarország Tortája 2017 (fotó: cukraszat.net)

Magyarország Tortája 2017 (fotó: cukraszat.net)

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki a zsűri öt tortát, a második körben újrakóstolják a döntős tortákat és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választják meg a győztest.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei:

Homok arany – Horváth Cukrászda
Kócos Kajszi – Édességlabor
Málnás zöldségtorta – Frer Cukrászda
Pöttyös Panni – Zazzi Cukrászda
Túrós kolibri – Édes-Gyömbér Cukrászda

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.