Indul a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Gyönyörű látvány, ne hagyd ki!

A Székesfehérvártól 35 kilométerre található Alcsútdobozi Arborétumot az országban egyedülálló, hatalmas, 2,5 hektáros elterülő hóvirágmezejéről ismert.

Tavaly már februárban fehérbe borult a kert, idén azonban az elhúzódó tél, a fagyos föld miatt március elejére tolódott a virágzás, ezt korábban az arborétum a Facebook-oldalán jelentette be.

Március első hétvégéjétől viszont már érdemes felkeresned a kertet, kezdetét veszi ugyanis a hóvirágünnep.

Farkas Norbert, az arborétum szakmai vezetőjének szavai szerint még nem látható teljes pompájában a hóvirágmező, de várhatóan pár napon belül minden tő virágba borul.

Az arborétumban minden nap 10 és 18 óra között láthatók a hóvirágok és a velük együtt nyíló téltemetők és krókuszok – írta az MTI. Ha teheted, semmiképp se hagyd ki a virágzást, csodálatos látvány. A kora tavasszal nyíló hóvirágok között hét hóvirágfaj 24 fajtája tekinthető meg Magyarország legeredetibb angolparkjában.

Fotó: Facebook/Alcsúti Arborétum

A hagyományoknak megfelelően a tavaszi virágünnep nem ér véget a hóvirágok elvirágzásával, hiszen a következő időszakban a nárcisz, a tulipán, a keltike, a hérics és a májvirág is kibontja szirmait az arborétumban.

Kevesen tudják, de a hóvirág Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot.

A 40 hektáros Alcsúti Arborétum létrejötte József nádorhoz (1776-1847) fűződik, aki alcsúti birtokán felépítette Magyarország legnagyobb klasszicista kastélyát, egy schönbrunni kertépítőmesterrel pedig megterveztette az ország egyik első tájképi kertjét, a táj természetes formáit utánzó angolparkját.

A kastély 1944-ben ismeretlen körülmények között leégett, ma már csak oszlopos timpanonja látható, és az angolpark jó néhány egykori létesítménye sincs már meg. Az arborétumba, amely valamikor a magyar növényhonosítási kísérletek egyik központja volt, az elmúlt évszázadokban számos egzotikus fát és sokféle növényt telepítettek.