Hazaérkezett Tóbiás, az első fekete gólya – fotók!

Rekordgyorsasággal érkezett meg a Gemenci erdőbe, bekamerázott fészkébe Tóbiás, az első fekete gólya Afrikából.

Az eseményről a Gemenc Zrt. számolt be vasárnap. Mint írták, Tóbiást 1999-ben gyűrűzték Bogyiszló környékén, a mostani fészektől nem messze. 2000 januárjában Izraelben azonosították a gyűrűje alapján a madarat, majd kilenc évvel később szintén a Jordán folyónál találkoztak vele.

Ez a madár 2013-óta erre a bekamerázott fészekre érkezik meg, ami azt jelenti, hogy attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, körülbelül 5 kilométer távolságra fészkel.

Tóbiás érkezését alaposan dokumentálták, így szállt ismét fészkére a nagy utat megtett gólya:

Fotó: Gemenc Zrt.

Fotó: Gemenc Zrt.

Fotó: Gemenc Zrt.

Fotó: Gemenc Zrt.

A társaságszakemberei az észlelés után elindították a folyamatosan üzemelő webkamerákat, hogy bárki nyomon követhesse interneten ezeknek a fokozottan védett madaraknak az életét. Itt az adás, amit te is nézhetsz:

Video Hosting

A közlemény szerint úton van a GPS-jeladóval felszerelt másik fekete gólya, Zoltán is. Ő a sugárzott jelek szerint február 21-én Kartúmtól északra, a Nílus völgyében járt, azóta nem küldött újabb adatot a jeladó.

Hazánkban a legtöbb fekete gólyapár a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig. A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci erdőbe. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar.

Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.

A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. A faj a legnagyobb létszámban a Baltikumban, Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.