Silányabb árukat hoznak a multik Magyarországra, mint Nyugat-Európába

Hiába ugyanaz a termék, a minőség nem az.

A multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-közép-európai régió boltjait – írta a HVG a Magyar Idők nyomán csütörtökön.

A cikk szerint a Magyar Idők úgy tudja, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a közelmúltban nemrég 24 féle azonos, vagy nagyon hasonló osztrák és magyar termékmintát vetett össze.

Eszerint az egyik ostyás édességnél az osztrák mintában kedvezőbb volt az ostya állaga, egy ismert mogyorókrémnél pedig a magyar verzió nem volt olyan lágy és kidolgozott, mint az osztrák.

Az édesipari termékek közül a közismert márkájú csokoládék ugyanolyan minőségben kaphatók, de például az egyik ostyás édesség esetében az osztrák mintákban az ostya állaga kedvezőbb volt.

Egy ismert kakaópor esetén a magyar minta esetén gyengébb volt a kakaós jelleg, inkább az édes íz volt hangsúlyos, míg az osztráknál jobban érvényesült a kakaós, csokis íz.

A két legismertebb kólamárkánál az egyik esetén a hazánkban megvásárolható verziónak kevésbé volt összetett az illata, magasabb volt a cukortartalma, mivel a cikk szerint az osztrák verzióval ellentétben olcsóbb, kukoricaalapú édesítő felhasználásával készült.

Az instant leveseknél volt a legnagyobb eltérés. A Nébih vizsgálata két porkeveréket vizsgált, de mint írták, az azonos megnevezés és termékmegjelenítés ellenére sem sikerült igazolni, hogy két egyforma levesporról lenne szó.