Különleges jelenséget látsz ma este az égen

Ritkán adódik ilyen, ne mulaszd el!

Amint azt korábban írtuk a Magyar Csillagászati Egyesület észlelési ajánlata nyomán, február 10-e hozza el 2017 első fogyatkozását.

Péntek este félárnyékos holdfogyatkozást figyelhetsz meg az égen, ha az időjárás sem tesz keresztbe, akkor a jelenség az ország bármely pontjáról látható lesz.

A félárnyék február 10-én magyar idő szerint 23 óra 34 perckor érinti majd a holdfelszínt, a Hold február 11-én, hajnali 1 óra 43 perckor merül majd a legmélyebben a félárnyékba, ekkor a holdkorong szinte teljes egészében fedésbe kerül, égi szomszédunk korongjának északra eső háromnegyed részére szürkésbarna homály fog borulni.

A 24.hu azt írta, hogy a fogyatkozás idején telihold is lesz, ez a két jelenség viszonylag ritkán figyelhtő meg egyszerre, egy éjszaka.

A cikk megemlíti, hogy szombat hajnalban egy üstökös, a 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková tűnik majd fel az égbolton. Sajnos szabad szemmel nem lesz látható, harminckétszer messzebb lesz ugyanis, mint a Hold, viszont távcsővel el lehet csípni a nyugati égbolton.