Ennyivel lesz magasabb a januári gázszámlád a dermesztő idő miatt

Készülj fel, mélyebben kell a zsebedbe nyúlnod.

1985 óta nem volt akkora hideg januárban, mint amekkorát a 2017-es év hozott, országos átlagban 4,8 fokkal maradt el -1 fokos normál értéktől – írta a Pénzcentrum az Országos Meteorológiai Szolgálatra hivatkozva. Erről egy szemléletes infografikát is készítettek:

A portál szerint a zimankó miatt jóval jobban pörögtek a gázórák, mint ahogy szoktak. Mint írták, a lakosság telente hozzávetőlegesen 2,5-2,8 milliárd köbméter közötti gázmennyiséget fogyaszt el. A cikk szerint a földgázfelhasználást komolyan befolyásolja a napi középhőmérséklet, 15,4 Celsius-fok alatt minden további egyfokos csökkenés 2,1 millió köbméterrel emeli a napi fogyasztást.

Ez alapján arra lehet következtetni, hogy idén januárban 1,388 milliárd köbméternyi gáz éghetett el, mely 325 millió köbméterrel több a tavalyi év első hónapjában felhasználtnál, ez 25 százalékos emelkedés.

A Pénzcentrum szerint ha nem átalánydíjat fizetsz a gázra, és tavaly 40 ezres számlát kaptál a januári fogyasztásodról, most 50 ezer forintosra készülhetsz.

A cikk egy konkrét példával is alátámasztja a fenti becslést. Mint írták, most januárban a portál kollégája 130 köbméter feletti fogyasztást produkált egy 67 négyzetméteres, jól szigetelt, modern fűtési rendszerrel felszerelt budapesti téglalakásban, ami bő 20 százalékos ugrás a tavalyi 108 köbméterhez képest.