Nem engedték be haldokló édesapjához a szombathelyi kórházban, mert látogatási tilalom volt

A kórházigazgató levélben utasította el a nő kérését, nem tudott elbúcsúzni édesapjától.

Tombol az influenzajárvány, emiatt számos magyar kórházban rendeltek el mostanáig látogatási tilalmat. Ez a helyzet a szombathelyi Markusovszky Kórházban is, itt január 18-a óta él a látogatási tilalom – írta a Vaol.hu.

A cikk szerint az egészségügyi intézményben annyira szigorúan veszik a tilalmat, hogy egy asszonynak megtiltották, hogy meglátogathassa haldokló édesapját. A férfit egészségügyi állapota miatt nem adhatták haza, naponta többször látogatták a hozzátartozók.

Időközben a járvány miatt elrendelték a látogatási tilalmat. A nő ekkor levélben kérte a kórház főigazgatóját, engedje meg, hogy meglátogathassa haldokló édesapját, de az intézmény vezetője január 20-án elutasította ezt. Másnap meghalt a férfi, úgy, hogy senki nem volt mellette a hozzátartozók közül.

“Mit gondolhatott édesapám, hogy három napig feléje sem néztünk, és egyedül kellett meghalnia?”

– idézte a Vaol.hu a nő szavait, aki hozzátette: apja halála után neki kellett bemenni a kórházba a férfi személyes dolgaiért, oda, ahová látogatóként nem engedték be korábban.

A portál megkereste a főigazgatót. dr. Nagy Lajos professzor azt mondta, járványügyi okok miatt utasította el a látogatást, a bent lévő betegek biztonsága érdekében. Arra a kérdésre, hogy apja halála után miért mehetett be mégis a nő a kórházba, azt válaszolta, az ilyenkor szükséges adminisztrációs teendőket a betegektől elkülönített területen végzik.

A Vaol.hu megjegyzi, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban is látogatási tilalom él a járvány miatt, viszont ott a hozzátartozók meglátogathatják a végstádiumú családtagjaikat.

Az ÁNTSZ szerint hogy engedélyezhető-e ilyen esetekben a látogatás, a kórházigazgató döntése, minden vezető a saját egészségügyi protokollja mentén jár el – írta a cikk.