Új magyar szabadalom: tollal szigetelhetik a házakat

Baromfitoll felhasználásával gyártana homlokzati és belső szigetelőanyagokat egy magyar cég.

Egy új hazai szabadalomnak köszönhetően környezetbarát módon tudnák felhasználni az építőiparban az évente az országban képződő mintegy tízezer tonna, túlnyomórészt megsemmisített baromfitollat- írta a Híradó.

A toll 90 százalékát egyszerűen elégetik, ami egyrészt káros a környezetre, másrészt költséges is. A magyar szabadalom azonban környezetbarát hő- és hangszigetelő anyaggá változtatná a hulladékként kezelt tollat.

Amint az a Híradó cikkében olvasható, a fejlesztés egy 2013-as pályázat segítségével indult el, a fejlesztő ennek során két prototípus – a tollkarton és a tollfa – teljes körű elkészítését vállalta.

Mint írták, a tollkarton egész, a tollfa darált tollból készül, és azok szerkezeti előnyeit használják fel. A teljes körű vizsgálatokat két év alatt végezték el, így elkészült az építőipari termékekre vonatkozó előzetes termékvizsgálat. Amint azt a tollkarton-szabadalom tulajdonosa, Major József elmondta, a szabadalom megfelelt a tűzállóság, a hőszigetelés, az állékonyság, az akusztikai, valamint a statikai vizsgálatoknak is.

A tollfát kifejezetten a padlószerkezetek hő-, illetve hangszigetelésére dolgozták ki. A szakemberek szerint az új anyag senkinek sem okozhat tollallergiát, mivel teljesen be van csomagolva. Emellett a gyártás során a tollipar hulladékát használják fel. A toll ebből adódóan lényegében már tisztított, fertőtlenített, nagy hőfokon szárított, baktériumoktól is mentesítették.

A cikk szerint a paneleket jelen pillanatban manuális gépsorral gyártják, így még ipari megrendeléseket nem tudnak teljesíteni, de egy nagyobb fejlesztés után nagyüzemben tudnák készíteni a tollpanelt. az elképzelések szerint évi 2-3 millió négyzetmétert is létre tudnának hozni.