Hátborzongató a légszennyezettség most Magyarországon

Olyan légszennyezettségi adatok vannak most hazánkban, mintha csak levegőt cseréltünk volna Kínával.

Ismét romlott a légszennyezettségi helyzet, hétfőn tizenegy település – köztük Budapest – levegőjét minősítette veszélyesnek a magas szállópor-koncentráció miatt az Országos Közegészségügyi Központ.

Az OKK térképén hétfőn a főváros mellett tíz települést – Hernádszurdok, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Eger, Salgótarján, Oszlár, Nyíregyháza, Debrecen – jelöltek a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel – írta az MTI.

Hét további település levegőjét minősítették egészségtelennek. Ezek: Dorog, Vác, Szolnok, Dunaújváros, Várpalota, Szombathely, Szentgotthárd. A többi településen kifogásolt a levegő minősége.

Az Időkép térképe beszédesebb mindennél. Oszláron hétfő délben a légszennyezettség az egészségügyi határérték 708 százaléka volt. Lefordítva: pontosan hétszer egészségtelenebb a levegő a normálisnál. Kazincbarcikán 664, Miskolcon pedig 546 százalék volt a légszennyezettség 12 órakor:

Fotó: idokep.hu

A főpolgármesteri hivatal hétfő hajnalban az MTI-vel azt közölte: Budapesten rövid idő alatt jelentősen romlott a levegő minősége, a fővárosban továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Emellett országszerte több településen van érvényben a szmogriadó valamely fokozata.