Duplázott ez a magyar srác a junior vb-n

Három érem és három világcsúcs volt a magyar mérleg szombaton az innsbrucki rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon.

A három éremből kettőt Liu Shaoang hozott el. A 18 éves budapesti fiú egész nap rendkívül magabiztosan versenyzett, 500 és 1500 méteren sem talált legyőzőre, előbbi távon már a negyeddöntőben junior-világrekordot ért el, a fináléban pedig ezt továbbjavítva lett aranyérmes 40.483 másodperces idővel – írta az MTI.

A 18 éves sportoló sikere nem számít meglepetésnek, ugyanis már a felnőttek között is az egyik legjobb versenyzőnek számít: jelenleg 1000 méteren vezet a világkupában, míg a tavalyi vb-n a legrövidebb távon bronz-, a leghosszabbon pedig ezüstérmes volt.

A magyarok harmadik érme és korosztályos világcsúcsa Jászapáti Petra nevéhez fűződik: a felnőttek között már szintén szárnyait bontogató versenyző 1500 méteren lett harmadik, míg az 500 méteres verseny előfutamában 43.550 másodperccel állította fel a korosztály valaha volt legjobb eredményét.

Utóbbi távon ugyanakkor nem állhatott dobogóra, mert a négyfős döntőben szabálytalanság miatt kizárták. Érdekesség, hogy Jászapáti felnőtt országos csúcsa 500 méteren jobb a mostani eredményénél, de ebben a sportágban juniorvilágcsúcsot csak juniorversenyen lehet elérni.

A vb vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel, az 1500 méteres szuperdöntővel és a váltók fináléival zárul.