Olaszországi buszbaleset: nemzeti gyásznap lesz hétfőn

Nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány január 23-ra a szörnyű esemény miatt.

Mint írtuk, balesetet szenvedett és kigyulladt Olaszországban a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit, volt diákjait, tanárait és egyikük családját szállító autóbusz, a balesetben 16-an meghaltak. Egy tornatanár a lángokban álló buszról mentette a diákokat, sokakon segített, eközben súlyosan megégett.

A tragikus eset miatt szombaton a fővárosi giminél mintegy százan gyűltek össze, megemlékezve a balesetben elhunytakra.

A kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombat délután az MTI-vel.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

Havasi Bertalan az MTI érdeklődésére elmondta: Magyarország lobogóját hétfőn reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.