Kártérítést kell fizetni a magyar bűnözőknek

Nem voltak megelégedve az elhelyezésük körülményeivel.

Az év eleje óta 115 fogvatartott kérelmezett “előzetes kártérítést” az államtól azért, mert elhelyezési körülményei nem felelnek meg az alapvető előírásoknak – írja a Népszavát idézve a Pénzcentrum.

A cikk szerint a január 1-jén hatályba lépett jogszabály értelmében naponta 1200-1600 forintot, havonta átlagosan 40 ezer forintot kaphatnak a fogvatartottak. Azért bólintottak rá erre, mert vélhetően jóvátételre kötelezné a magyar államot a strasbourgi bíróság.

A cikk felidézte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága még 2015-ben hozott olyan ítéletet, mely szerint embertelen bánásmódnak számítanak a zsúfolt börtönök, miután hazánkban másfélszer annyi ember volt rács mögött, mint amennyi hely volt a hűvösön. Ekkor hat rabnak összesen 26 millió forint kártérítést ítéltek meg, 450 ügy még folyamatban volt.

Hogyan lehet panaszkodni?

A börtön lakója először levelet írhat a parancsnoknak, aki 15 napon belül eldönti, hogy jogos-e a felvetése, vagy sem. Ha nem sikerült áthelyezni a rabot komfortosabb intéztetbe, vagy nem tudnak javítani az életkörülményein, újabb levelet írhat, melyben már a pénzt kéri.