Pszichológus professzor: ezért nem leszel boldog soha a megvásárolt dolgaidtól

Két évtizedig kereste rá a választ, most megmutatjuk, mire jutott.

A Forbes cikke szerint Dr. Thomas Gilovich, az amerikai Cornell Egyetem pszichológus professzora húsz éven át kutatta azt, amit a birtoklás paradoxonaként írt le. A kutatásból készített tanulmány szerint ne dolgokra, hanem élményekre, tapasztalatokra költsd a pénzed. Hogy miért?

Ha vásárolsz valamit, annak hamar elmúlik a varázsa, az újból megszokott, majd régi dolog lesz, a megszerzésekor szerzett izgalom, boldogság hamar a múlté.

Folyamatosan többet, jobbat akarsz. Egy új dolog beszerzése új elvárásokat támaszt benned, amiknek meg akarsz felelni, ez pedig egy ördögi kör. Veszel egy jó dolgot, utána pedig jobbat akarsz, aztán még jobbat, az újdonság varázsa pedig mindig hamar tovatűnik.

Nem számít, mi mindent veszel meg, mindig lesz valaki, aki egyszer csak jobb dolgot – autót, órát, motort, telefont – vásárol nálad. Akaratlanul is hasonlítgatod a tulajdonodban lévő dolgokat más dolgaihoz, és ha a tiéd rosszabb, rosszul érzed magad.

“Azért veszünk dolgokat, hogy boldogok legyünk. Így is lesz, de a boldogság nem tart soká. Megszokjuk a vett dolgot, és ráununk”

– mondta Dr. Gilovich.

“A birtoklás paradoxona az, hogy mikor veszünk valamit, azt hisszük, hogy a boldogság, amit megszerzésekor érzünk, olyan sokáig velünk marad, mint maga a tárgy. Pedig ez nem igaz.”

A professzor szerint ezért sokkal fontosabb, hogy tárgyak helyett élményekre költse az ember a pénzét. Menjünk kirándulni, utazni, próbáljunk ki új dolgokat, töltsünk időt szeretteinkkel. Az élmények ugyanis velünk maradnak, formálják a személyiségünket, évek, évtizedek múlva pedig pont olyan jó lesz rájuk gondolni, mint néhány nappal azután, hogy átéltük őket. Lehet, hogy idővel megfakulnak az emlékek, de még akkor is sokkal fontosabb szerepük van, mint bármilyen tárgynak, amit pénzért vehet az ember.