Lopják a rászorulóknak kitett kabátokat

“Hiénák várják a szabadrablást, szinte marakodva lesik a portékát” – írták a Facebookon.

Amint arról hírt adtunk, szombaton Szabadfogas néven indult el egy karitatív akció. Ennek lényege, hogy az utcára fogasok kerülnek ki, melyekre kiteheted a használt kabátodat, hogy azt el tudja vinni olyan ember, akinek nem telik meleg ruhára ebben a zord télben.

Az akcióhoz – melynek itt találod a Facebook-eseményét– rengetegen csatlakoztak, tele lett az ország ingyen elvihető kabátokkal.

Sajnos azonban vannak, akiket nem a szükség vezet el a fogasokhoz. A Szabadfogas Facebook-eseményénél osztották meg az alábbiakat hétfőn:

“Figyelem-felhívó jelentés! Hiénák a Vígszínháznál lévő adományoknál! Nem szeretném a hidegben a hajléktalanoknak meleg ruhát adományozók kedvét elvenni, mégis muszáj megosztanom a kínos-rémes tapasztalatomat az adományozás egy mai történetéről.

10.30 óra, a Vígszínház közelében (de nem nála és nem a fennhatósága alatt) lévő gyűjtőhelyen dermesztően ez volt tapasztalható. Hajléktalanoknak, s csakis nekik szánt meleg holmikat vittem ma délelőtt oda.

A számnak nincs jelentősége, de volt a csomagban több bélelt téli, s őszi-téli kabát, plusz téliesített dzseki, melegítő, sportsálak, meleg sapkák, ilyen ingek, kesztyű, meleg zokni, etc..

Kezdem kipakolni, körbevesz 4, nyilvánvalóan jól öltözött személy, egy nő, és 3 férfi, utóbbiak 40-50 év közöttiek: mind rossz arcúak, kellemetlen figurák. Megütköznek ők (!) azon, hogy a nagy táskámba nem nyúlhatnak bele, sőt kézből kézbe sem rekvirálhatják, happolhatják el a cuccot, körkörös gyűlölettel nézik, várják a kínálatot. Majd fitymálva is turkálnak a dolgokban, keresik a bónét, szó nincs itt krízis-intervencióról. Alig(ha) lehet tehát őket kicsit távolabb küldeni, várakozásra kérni.

Hajléktalan, rendőr sehol a közelben. Hiénák várják a szabadrablást. […] Szinte marakodva lesik a portékát, nyomban rámennek a tiszta, minőségi, jó holmikra, undorral lökik félre a sálat, a sapkát. Láthatóan nem egyéni célra, nem saját “fogyasztásra” utaznak.

Még el sem jövök onnan, máris megy zsákba a szajré döntő része. Mitévő legyek, egyet visszaküldtem, amikor a kezemből akarta kivenni a legjobb holmikat, de ezek a hiénák nem voltak szégyenlősek, 1-1,5 méterre tőlem rávetették magukat a friss árura, egymást sem kímélve.”

A témában a Népszava megkereste Fábián-Brocskó Mártát, a XIII. kerületi közterület-felügyelet vezetőjét. Ő elmondta: a Szabadfogas kitalálói “a széleskörű támogatásban és emberi jóindulatban bízva nem gondoskodtak szociális munkások, vagy más, a hajléktalan ellátásban jártas közreműködők jelenlétéről. Ez kétségtelen problémákat idézett elő”. Emiatt segítséget kértek a XIII. Kerületi Önkormányzat aljegyzőjétől, akinek segítségével szociális munkások jelentek meg a helyszínen.