Dermesztő hideg jön szélviharral, kiadták a veszélyjelzést

Nem vicc, brutális időre készülj.

Egyre vehemensebben hirdeti a tél, hogy ezek bizony az ő napjai.

A Kiderül prognózisa szerint pénteken a Dunántúl középső területein több helyen fordulhat elő 90 km/h feletti lökés is, a Balatonnál pedig ahogy csütörtökön is, a hét utolsó munkanapján is előfordulhatnak 100 kilométeres lökések.

Extrém hideg lesz. Az előrejelzés szerint a viharos szél miatt tovább csökkenő hőmérséklet péntek éjjel az északi, északkeleti megyékben -18, -20 fok köré is lesüllyedhet.

Ez még nem minden. A viharos szél miatt ugyanis ennél jóval hidegebbnek érezhetjük a levegő hőmérsékletét. Az előrejelzés szerint pénteken a délnyugati vidékeken eshet nem számottevő mennyiségű hó.

A várható időjárás miatt számos megyében él első- és másodfokú veszélyjelzés péntekre vonatkozóan.

A Kiderül térképe szerint Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Tolna, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Békés megyékre a viharos szél miatt adtak ki elsőfokú veszélyjelzést, errefelé 70 kilométer per órás lökésekre kell készülni.

Zala, Somogy és Veszprém megyékben ennél durvább lehet a szél, arrafelé 90 kilométer per órás lökésekre figyelmeztetnek, emiatt másodfokú a veszélyjelzés szintje.

Az ország északkeleti csücskében a kemény fagy miatt él figyelmeztetés. Nógrádban, Borsodban és Szabolcsban -20 fok alá eshet a hőmérséklet, utóbbi két megyében ráadásul 70 kilométer per órás szél is lehet. Hevesben és Hajdú-Biharban a várható -15 fok és a szél miatt van jelzés.

Kattints a Kiderül térképre a részletekért:

Fotó: kiderul.startlap.hu