Szélvihar, hófúvás, ónos eső – kiadták a riasztást, nézd ezt a térképet

Nem lesz jó idő szerdán, mutatjuk a részleteket.

A hét harmadik napján nem lesz különösebben szerethető az időjárás. A Kiderül szerint kora délelőttig mindenütt megnövekszik a felhőzet, így napközben alapvetően erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd estétől az északi megyékben ismét szakadozik, csökken a felhőzet.

A prognózis szerint több helyen várható kisebb csapadék: eleinte főként havazás, a Dunántúl délnyugati, nyugati felén havas eső, eső, ónos eső lehet, majd kora délutántól a középső országrészben is előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék. A délnyugati, nyugati szél az északi, északkeleti vidékeken sokfelé erős, helyenként viharos lesz, amely arrafelé hófúvást okozhat. A hőmérséklet kora délután általában -1 és +4 fok között várható, északnyugaton lesz a legenyhébb idő. Késő estére -3 és +3 fok közé csökken a hőmérséklet.

A figyelmeztető előrejelzés szerint észak felől kis mennyiségű (döntően 4-5 mm alatti) vegyes halmazállapotú csapadék érkezik, a csapadékhajlam jelentős csökkenése, megszűnése szerda estétől, késő estétől várható.

A legkevesebb csapadék a délnyugati tájakon valószínű. Az északkeleti megyékben  végig a havazás lesz a jellemző. Előbb a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, majd napközben a középső megyékben is ónos eső, havas eső, eső válthatja fel a havazást. A lehulló friss hó jellemzően lepel és 4 centiméter közé becsülhető, de nagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében és az északkeleti határvidéken 5 centiméter körüli mennyiség is lehet – írta a Kiderül.

A tovább erősödő, helyenként viharossá fokozódó nyugatias szél elsősorban az északkeleti megyékben és a magasabban fekvő részeken hordhatja a havat, és hóátfúvásokat képezhet. A legerősebb széllökések napközben és este az Északi-középhegység térségének alacsonyabb részein és a Tiszántúl északi felén néhol 65-70 km/h körül alakulhatnak (a hegyekben ennél jóval erősebb szél is várható). Emellett főként estétől Sopron és Mosonmagyaróvár környékén is lehetnek 70-75 km/h körüli széllökések.

Az ónos eső és a hófúvás miatt jelenleg a fővárosban és 13 megyében megyében él veszélyjelzés egész napra, a reggeli órákban azonban számos járásban riasztást is elrendeltek. Kattints a Kiderül térképére a részletekért, ahol minden egyes megyére lebontva láthatod, hogy mire készülj:

Fotó: kiderul.startlap.hu