Rendőrökkel ellenőriztetnék, hogy ki mit éget a kályhában

Ezzel előznék meg, hogy például égett műanyag füstje lengje be az utcákat.

A javaslattal a Levegő Munkacsoport állt elő – írta a Magyar Nemzet.

A munkacsoport szerit ugyanis vidéken, valamint a nagyvárosok peremkerületein sokan vannak, akik simán elégetik a kályhákban, kazánokban a lakossági hulladékot, műanyagpalackokat, festett ajtó- és ablakkereteket. A hulladékkal való tüzelés pedig nagyban hozzájárul a rossz, szmogos levegőhöz.

Az, aki tiltott hulladékégetést végez a kályhában, 75 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő bírságot kaphat, a bizonyítás azonban nehézkes. A Levegő Munkacsoport szerint ezért abban látja a megoldást, hogy a hatóságnak a rendőrséggel karöltve kellene járni a problémás területeket, így ellenőriznék a kályhákat, hogy mi is égett bennük. A rendőr ahhoz kellene, hogy könnyebben bejussanak a házakhoz, a büntetés pedig elrettentő erővel bírna.

Lenkei Péter természetvédelmi mérnök, a munkacsoport munkatársa szerint sokan nem is tudják, hogy milyen gond, ha háztartási hulladékkal tüzelnek, vannak emberek, akiknek viszont tényleg nincs mással fűteniük. Meglátása szerint ha a kormány a mostani hárommilliárd forint helyett tízmilliárdot költene a szociális tűzifára, az javítana a helyzeten.