Hófúvás, ónos eső jön – kiadták a figyelmeztetést

Nyolc megyében él a figyelmeztetés.

Azt írja a Kiderül, hogy keddről szerdára virradó éjjel egy hidegfront éri el az országot észak felől, mely többfelé, jellemzően az ország északi, északkeleti felén okoz havazást.

A prognózis szerint az északi-északkeleti határvidéken szerda estig jelentősebb (5 centiméter körüli) hóréteg is kialakulhat, és ott a napközben megerősödő szél a havat hordhatja, és kisebb akadályokat képezhet. Szerdán a nap első felében a Dunántúl délnyugati-nyugati megyéiben a vegyes halmazállapotú csapadék ónos is lehet, amelyből helyenként néhány tized mm vastag jégpáncél is kialakulhat.

A Kiderül térképe szerint a várható időjárási körülmények miatt szerdára Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas, Zala, Somogy és Baranya megyékre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki ónos eső miatt, a várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) milliméter lehet.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a hófúvás miatt él figyelmeztető előrejelzés szerdára vonatkozóan. Arrafelé gyenge hófúvásra kell számítani, az előrejelzés szerint a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

További részletekért kattints a térképre:

Fotó: kiderul.startlap.hu