Dávid-naptár: ilyen lesz a 2017-es nyár

Így látja a magánmeteorológus az előttünk álló évet.

Dávid Mihály nyíregyházi vízépítő mérnök, négy évtizede végez kutatásokat és megfigyeléseket az időjárással kapcsolatban, hosszú távú előrejelzései sokak szerint pontosabbak, mint a hivatalos prognózisok.

Amint azt a férfi a honlapján írja, a naptára a napi előrejelzéseket nem helyettesíti ugyan, de sok esetben napra pontos. Azt is elárulta, hogy naptára készítését az tette lehetővé, hogy a tudomány által már korábban felismert időjárást alakító tényezők mellett a Naprendszer tagjainak tömegvonzását is figyelembe veszi.

Dávid Mihályt az év második napján a Teol.hu szólaltatta meg. A magánmeteorológus szerint az idei télen nem kell rendkívüli hidegre számítani (azért a január 7-ének éjjelére prognosztizált helyenként -15 fok nem éppen mondható melegnek – szerk.), hacsak nem tekintjük annak azt, hogy napokon át nem mutat majd nullán felüli értékeket a hőmérő nappal sem.

Dávid Mihály szerint a február enyhébb lesz, a március második fele kifejezetten melegnek lesz mondható.

Amint a Teol.hu cikkéből kiderül, Dávid szerint az április második fele hűvösebb lesz a hónap első felénél, a nyári forróság három hónapig ki fog tartani, a melegnek hirtelen fog vége szakadni szeptember első hetében.

A magánmeteorológus prognózisa szerint az utolsó tavaszi fagy március 7-e körül várható, ősszel pedig elsőként november 10-e körül csökken fagypont alá a hőmérséklet.

A mérnök megjegyezte: 2017 csapadékosabb lesz, mint amilyen 2016 volt, meglátása szerint az idei nyáron egymást fogják érni a zivatarok.