Fontos változásokat hoz 2017 – itt a lista, amikről tudnod kell

Áfa, adózás, jogsiszerzés, érettségi, minimálbér, cigiár – összeszedtük, mi hogyan változik 2017-ben.

Tojás, baromfi, internet – így csökken az áfa

A baromfihús és a tojás áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken január elsejétől. Az MNO cikke szerint azonban a feldolgozott baromfikészítmények áfája – így a felvágottaké – marad 27 százalék. A tojásnál is hasonló a helyzet: főzve, tartósítva nem csökken az áfája.

A friss tej áfája 18 százalékról 5 százalékra csökken, a hőkezelt tejeknél azonban nem lesz ilyen.

Csökken az internet áfája is, itt 27-ről 18 százalékra mérséklődik az adó.

Csökkentik a vendéglátás áfáját is, de a cikk szerint megvannak ennek a feltételei is. Az ételnek helyben kell készülnie, helyben is kell elfogyasztani, asztalnál, úgy, hogy az ételt úgy szolgálják fel neki. Ha valaki el akarja vinni a vendéglátóhelyen rendelt ételt, vagy neten rendeli azt meg, az áfakulcs marad 27 százalékos.

Ennyi lesz a minimálbér

A 24.hu cikke szerint a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő 2017-ben, a munkáltatói járulékok 5 százalékponttal csökkennek.

A minimálbér a mostani 100 ezerről 127 650 forintra nő 2017-ben, ami az eddigi nettó 73 ezer helyett 84 887 forintot jelent majd.

A szakképzett minimálbér bérminimuma a bruttó 129 ezer forintról bruttó 161 250 forintra nő. Nettóra lefordítva: 85 785 forint helyett 107 231 forint érkezik majd a számlára a hónap elején.

Könnyebb lesz a jogsiszerzés

Még novemberben írtuk az Inforádió cikke alapján, hogy januártól változtatnak a járművezetői vizsgán. A forgalmi vezetésnél a kilenc előírt manőverezési gyakorlatból az eddigi négy helyett a jövőben elég lesz csak kettőt végrehajtani. Ezt azért lépték meg, hogy több idő juthasson a tényleges vezetésre a vizsgán.

Adózás

A KATA, azaz a kisadózók vállalkozások tételes adójánál a bevételi határt a korábbi évi 6 millió forintról 12 millió forintra emelik – írta az Index. A portál cikke szerint az áfában az alanyi mentesség értékhatárát 6 millióról 8 millió forintra emelik.

Az első házasoknak akkor is járni fog 24 hónapig az állami nászajándékként folyósított havi ötezer forint, ha közben megszületik a gyermekük. Így az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybevehető már az adóelőlegből is. Ezt megelőzően csak akkor élhetett mindkettővel a pár, ha a gyermek már a házasságkötés előtt megvolt, és emiatt már érvényestették a családi kedvezményt.

A NAV támogató eljárása is 2017-ben mutatkozik be. Eszerint az adóhatóság önellenőrzést javasol ellenőrzés, szankcionálás helyett, ha pedig kell, szakmai támogatás nyújtásával segít kipofozni a hibákat.

Drágul a bagó

Amint az az Index cikkében olvasható, ősszel módosították a jövedéki adótörvényt, ami miatt emelkedik a dohánytermékek jövedéki adómértéke.

“A cigaretta 16 200 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százaléka, de legalább 28 800 forint (ez jelenleg 15 700 forint és 28 400 forint). A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka, de legalább 4 120 forint ezer darabonként (ez jelenleg 4 060 forint). A finomra vágott fogyasztási dohányra 16 200 forint kilogrammonként (ez jelenleg 15 100 forint).”

– írta az Index.

Cafeteria

A Privátbankár szerint 2017. január elsejétől az éves keretösszeget – 100 ezer forintot – meg nem haladó pénzösszeg és a Széchenyi Pihenő Kártyára adott juttatás minősül béren kívüli juttatásnak, a szálláshely alszámla esetén legfeljebb 225 ezer, a vendéglátás alszámla esetén legfeljebb 150 ezer forint, a szabadidő alszámla esetén pedig legfeljebb 75 ezer forint összegben.

A versenyszférában dolgozók 2017-től a 450 ezer forintos keretösszegből maximum 100 ezer forintig választhatják a kedvezményes adózású pénzjuttatást, a fennmaradó 350 ezer forint felosztható a SZÉP kártya keretében adható juttatásokra. A közszférában dolgozók számára továbbra is megmarad a 200 ezer forintos keret – olvasható a cikkben.

Átszabják az érettségit

Az Eduline.hu kigyűjtötte, milyen változások lesznek 2017-től az érettségit illetően

2017-től a volt szakközépiskolák (új nevükön a szakgimnáziumok) végzősei kötelesek érettségizni a szakmacsoportuknak megfelelő szakmai tárgyból.

A magyarérettséginél a középszintű írásbeli esetén 2017-től először a szövegértési feladatsort kell megoldaniuk, ezt egy szövegalkotási feladat követi majd.

A diákok két feladat közül választhatnak: egy gyakorlati szöveget kell írniuk vagy a középszintű magyarérettségiben eddig is szereplő érvelési feladatot kell megoldaniuk, az ajánlás szerint erre körülbelül 30 percet érdemes szánni. Ezután jön a második szövegalkotási rész, ahol 150 perc alatt kell egy műelemző vagy egy összehasonlító elemző fogalmazást írni a megadott művekről.

Matematikánál főként az emelt szintű érettségi követelményrendszere változik. A cikk szerint bővült a bizonyítandó tételek köre, az írásbelin az algebra 20 százalékos aránya 25 százalékra nőtt, emellett a pontozás is változik lesz 2017-től. A középszintű vizsgánál az írásbeli második részében az összes feladat több részkérdésből áll majd.

Ami nem változik: BKK jegy- és bérletárak

Amint azt a Budapesti Közlekedési Központ a honlapján közzétette, 2017. január 1-jével nem módosulnak a jegy- és bérletárak, továbbra is a 2014-re megállapított viteldíjak maradnak érvényben.

Ha hasznosnak találtad az összeállítást, oszd meg másokkal is!