Ötödik aranyát nyerte Hosszú Katinka a rövidpályás vébén

Újabb rekordot állított be a világ Iron Ladyje.

Hosszú Katinka megszerezte ötödik aranyérmét is az úszók rövidpályás világbajnokságán a kanadai Windsorban.

A péntek esti programban egyedüli magyarként a háromszoros olimpiai bajnok volt érdekelt, elsőként 100 méter vegyesen címvédőként és világcsúcstartóként lépett rajtkőre.

A csütörtöki elődöntőben egy másodperccel volt jobb riválisainál, és ahogyan az elmúlt napokban tette, favoritként ezúttal sem hagyott esélyt ellenfeleinek a fináléban – írta az MTI. Ugyan pillangón még együtt volt a mezőny, ám háton Hosszú ellépett, és könnyedén őrizte meg előnyét a célba érésig, 57.24 másodperces idővel nyert.

Pihenésre nem sok ideje nem maradt, bő húsz perccel később rendezték a 400 méter gyors fináléját, melyre a negyedik idővel kvalifikálta magát. Hosszú szinte végig a harmadik helyen haladt, az utolsó hosszon azonban japán riválisa megelőzte, így 3:59.89 perces idejével éppen csak lemaradt a dobogóról.

Zárásképpen az 50 méter hát elődöntőjében ugrott medencébe, a hetedik legjobb idő birtokosaként 26.37 másodperccel a második futam negyedik helyén zárt, amivel hatodikként került a szombati fináléba.

“A tegnapi nap azért volt nehéz, mert még félúton sem voltunk, de ma már sokkal jobb volt. Nagyon örülök az aranyéremnek”

– nyilatkozta Hosszú az M4 Sport helyszíni riporterének. Hozzátette, szeretett volna érmet szerezni 400 méter gyorson, ez csak a végén “csúszott el”.

“Ha ennyit úszik az ember, akkor benne van a hiba is, ugyanakkor ebből is lehet tanulni. Egyre jobban érzem magam, már csak két nap van hátra, és rendkívül felszabadító érzés, hogy van már hat érmem”

– tette hozzá.

Hosszú most beállított egy újabb rekordot, öt egyéni aranyat korábban mindössze ketten szereztek a rövidpályás világbajnokságok történetében, a férfiaknál az amerikai Ryan Lochte 2010-ben, a nőknél pedig az ausztrál Brooke Hanson 2004-ben hajtotta végre ezt a bravúrt.

Hosszú kedden 400 méter vegyesen győzött, valamint 200 méter gyorson lett második, szerdán 100 méter háton és 200 méter pillangón nem talált legyőzőre, majd csütörtökön 200 méter háton diadalmaskodott.