Védett vidra bőrét árulták a Budapesti Karácsonyi Vásárban

Az árus állítólag azzal dicsekedett, hogy saját maga nyúzta meg az állatot.

Az esetről a HVG cikkezett december 8-án. Mint írták, a lapot Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány munkatársa kereste meg, miszerint névtelen bejelentést kaptak arról, hogy vidrabőrt árulnak a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban, erről egy fotót is kaptak.

Az alapítvány munkatársa felkereste a standot, vásárlóként érdeklődött a bőrről az árusnál. Állítása szerint ekkor a bőröket áruló idős férfi azt mondta neki: saját kezűleg nyúzta meg az állatot, a bőrt pedig ő készítette ki.

A bőrről készült fotót megvizsgáló szakértő a HVG-nek elmondta: “teljes bizonyossággal megállapítható, hogy egy európai vidrafajhoz tartozó állat bőréről készült a felvétel.” Az európai vidra Magyarországon fokozottan védett, egy példány eszmei értéke 250 ezer forint.

Európai vidra (fotó: Wikipedia.org)

Európai vidra (fotó: Wikipedia.org)

Az ügyben a fővárosi természetvédelmi őrökkel közösen a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa intézkedett. Nekik már azt mondta az árus, hogy nem tudta, hogy vidráról van szó, azt hitte, hogy nutria, a bőrt pedig csak átvette egy szűcstől. A fokozottan védett, nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozó állat bőrét visszatartották, a férfi pedig tovább árusíthatott.

Az árus a HVG megkeresésére azt mondta: nem tart büntetéstől, nem érti, miért is zaklatják ilyennel, a vásárlók pedig amúgy sem értenek ahhoz, hogy milyen bőrök kaphatóak. Ha egyébként kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy tényleg vidrabőrt árult, jövőre nem értékesítheti portékáját a vásárban.

A lap megkereste Balogh Mártát, a Somogy Természetvédelmi Szervezet Petesmalmi Vidraparkjának vezetőjét, aki elmondta, egyszerűen nevetséges az a kijelentés, hogy az árus azt hitte, nutriabőrt árul. A nutria ugyanis teljesen máshogy néz ki.

A vásárban árult prémekről készült fotókért kattints a HVG cikkére: