Különleges légkörfényeket fotóztak Magyarország felett

Láttál már valaha ilyet?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint december 2-án éjszaka rendkívül erős légkörfénylést lehetett fotózni, fényszennyezés mentesebb helyekről pedig szabad szemmel is észlelni lehetett a jelenséget.

Az általában halványabb és ritkább, piros árnyalatú típust sikerült is megörökíteni, a jelenség a Rábaköz felett tündökölt (Pintér András felvétele):

Card

Ide kattintva egy animációt is láthatsz a jelenségről.

A légkörfénylés 90 kilométer felett, a termoszférában alakul ki – olvasható az oldalon. A nappali nagy energiájú UV sugárzás által gerjesztett állapotba hozott molekulák, atomok (legtöbbször az oxigén) fénykisugárzásáról van szó. A gyakrabban megfigyelhető zöld légkörfénylés 90-100 kilométer környékén keletkezik, a kevesebbszer feltűnő piros 150-300 kilométer magasan.

A légkörfény rokon jelenség a sarki fénnyel, de az utóbbi esetén a Napból érkező töltött részecskék légkörnek való ütközése gerjeszti a felső légkör atomjait, molekuláit és az általában csak a pólusok környékéről figyelhető meg, a légkörfény viszont az egész Földet körbeveszi.