Az évszázad eddigi legnagyobb szuperholdja ragyog ma este az égen

Nézz fel az égre, majdnem 20 évig nem fogsz ilyet látni.

November 14-én este az átlagosnál jóval közelebb lesz hozzánk égi kísérőnk, majdnem 50 ezer kilométerrel lesz kevesebb a távolság a Föld és a Hold között a megszokottnál.

Amint azt korábban már írtuk, ennek oka a Hold ellipszispályája, az égitest ugyanis nem szabályos köröket ró körülöttünk, így van földközelpontja és földtávolpontja is.

Most hétfőn az átlagos 384 ezer kilométer helyett mintegy 48 ezer kilométerrel kisebb lesz a távolság a két égitest között. Ez egybeesik a teliholddal, ezt a jelenséget pedig szuperholdként szokták emlegetni. Mivel a Hold közelebb lesz a megszokottnál, 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek látszódhat az égen.

A november 14-i szuperhold a 21. század eddigi legnagyobb szuperholdja lesz. Legközelebb ilyen közel 2034. november 25-én lesz a telihold a Földhöz, így ha lemaradsz, 18 év múlva lesz újra alkalmad ilyet látni.

Október 16-án is volt egy szuperhold, illetve december 14-én is lesz egy. A mostani viszont annyival különlegesebb, hogy telihold két órával azelőtt áll be, hogy a Hold elérné a földközelpontját.