Itt a tél: 16 centi hó esett a Kőszegi-hegységben

Nem fogod szeretni ezt a szombatot.

Szombatra virradóan megérkezett a pénteken prognosztizált csapadék, a hideg levegő beáramlása pedig az Alpokalján havas esőre, hóra változtatta az esőt.

Az Időkép cikke szerint november 12-én reggel fél nyolckor már 16 centis hó volt a Kőszegi-hegységben, 700 méteres magasságban, a portál munkatársai erős hófúvásról is beszámoltak, Sopron is kifehéredett:

Ez van most az Alpokalján:

Card

További fotókat az Időkép cikkében találsz:

A Kiderülön olvasott előrejelzése szerint szombaton nagy mennyiségű esőre kell számítani, a Dunántúl középső és déli részén, illetve az Alföldön, főként annak középső sávjában további 15-25 milliméter eső várható.

A prognózis szerint délelőtt általában az Alpokalján, Bakonyban a magasabban fekvő részeken már általában havas eső, hó hullhat. Nyugat felől napközben a Dunántúlon síkvidéken is egyre több helyen havazásra vált a csapadék, mely eleinte még olvadni fog, majd pár cm hó megmaradhat.

A magasabban fekvő területeken (kiemelten a Bakonyban) azonban intenzív havazás várható, helyenként akár 10-15 cm hóval. A kevéssel 0 fok feletti hőmérséklet mellett több helyen nedves, tapadó hóra lehet számítani, nagyobb mennyiségben a Zalai-, Somogyi-dombságban, illetve az esti órákban a Mecsekben, de a Bakonyban is eleinte nedves, tapadó hó formájú csapadék várható.

A déli óráktól az Északi-középhegységben, főként a Mátrában és a Bükkben is egyre inkább a havazás lesz a jellemző. Estétől nyugat felől csökken a csapadék intenzitása.

A várható csapadék miatt négy megyét leszámítva az ország egészében figyelmeztető előrejelzés él. A részletekért kattints a Kiderül térképére:

Fotó: kiderul.startlap.hu

Fotó: kiderul.startlap.hu

A hétvége első napjának időjárását az erős szél sem teszi sokkal szerethetőbbé. Az északira forduló szél előbb a Nyugat-Dunántúlon, a Bakonyban, majd északkeleten is viharossá fokozódik (60-75 km/h). Emiatt a magasabban fekvő helyeken, kiemelten az Alpokalján és a Bakonyban a szél helyenként hófúvást eredményez.

(Címlapfotó: Időkép/Ráduly László)