Végre! Nagy újítás jön a vonatokon, ennek örülni fogsz

Okostelefonon is bemutatható mostantól a vonatjegy a MÁV belföldi járatain, vagyis – őrületes 21. századi előrelépés: – nem kell már kinyomtatni az mobilon, tableten vagy laptopon előzőleg kényelmesen megvásárolt jegyet.

A MÁV-Start az eddigi fura nyomtatós eljárást kiváltó újításról azt közölte: az e-vonatjegy ellenőrzése a QR-kód beolvasásával történik, ami tárolja a jegy összes adatát, többek között az utas személyazonosságát, az utazási viszonylatot, a kedvezményre jogosultságot, a kocsiosztályt és az érvényességet.

Ez a kód pedig rajta van a jegyen (rajta volt eddig is), mostantól azonban már elég, ha egy minimum 160×160 képpontos felbontású okostelefon képernyőjén megmutatjuk a kalauznak, nem szükséges a továbbiakban kinyomtatni.

A MÁV-Start a fejlesztéstől a digitális jegyváltás népszerűbbé válását várja. És a másik fontos dolog:

az e-vonatjegyek továbbra is 3 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók meg.

Idén október végéig csaknem 1,2 millió belföldi jegyvásárlás történt az interneten, ebből 560 ezer otthoni nyomtatással. Így az online vásárlás már a belföldi értékesítés mintegy 7,5 százalékát teszi ki. Az előző évhez képest az e-vásárlások száma 16 százalékkal, míg ezen belül az otthoni nyomtatást és a mobilkészülékes jegybemutatást választó vásárlások száma 47 százalékkal nőtt – közölte a MÁV-Start.