18 tonna kupakot gyűjtöttek a súlyos beteg pécsi kisfiúnak

A 3 éves Máté mindössze nyolc kiló, mozogni és kommunikálni sem tud önállóan.

A lassan három éves pécsi kisfiú, Fritz Máté a 31. hétre született, édesanyja magzatburka megrepedt, ezért méhen belüli fertőzést kapott – írta a Bors.

A cikk szerint a gyermek nyelőcsöve nem fejlődött ki rendesen, azt egyből születése után műteni kellett. Ő és anyukája élete is fél órán múlt.

Máté nem tud önállóan mozogni, kommunikálni, a látásával és a hallásával is gond van. Az orvosok lemondtak a fiúról, a család azonban egy pillanatra sem veszítette el a reményt.

Mátét Ausztriába szeretnék vinni őssejtkezelésre, ami azonban durván 4,5 millió forint.  Hogy erre összejöjjön a pénz, tavaly augusztusban országos kupakgyűjtési akció indult. A segíteni akarók 18 tonna kupakot adtak össze, a pécsi cég, ami átvette azokat, 30 helyett 50 forintot adott kilójáért.

A család az anya Facebook-bejegyzése szerint szeptember 28-án el is indult az első kezelésre. Mivel azonban csak 8 kilót nyomott, az orvos nem vállalta a beavatkozást, így családnak haza kellett jönnie. Máténak 11-12 kilóra kellene felerősödnie. Ez a Bors cikke szerint azonban 2-3 év alatt jöhet össze, mivel a gyermek nem ehet szilárd ételt.

A család szerint az orvosok esetleges mulasztása is hozzájárulhatott Máté állapotához. Az anya szerint már a 29. héten kevés volt a magzatvize, de az orvosok még várta. A Borsnak azt mondta, ha szakértői véleménnyel alá tudják támasztani, hogy mulasztás történt, jogi lépéseket tesznek.