Felismerte a pénztáros a Teréz körúti robbantót

Személyleírást is tudott adni a rendőröknek, az elkövetőt telefonja buktathatja le.

A rendőrség néhány napja hozta nyilvánosságra azt a videofelvételt, melyen a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja látható, amint egy boltban vásárol.

Most a Blikk azt írta, hogy az üzlet pénztárosa emlékezett a képek alapján a férfire, felismerte és személyleírást is tudott adni róla a rendőröknek. A rendőrök kihallgatták a bolti dolgozót, de a cikk szerint nem árultak el részleteket ennek kapcsán.

A Blikk felidézte: a Tények szerint a bomba már ott volt a férfi hátizsákjában, mikor a boltban vásárolt.

Telefonja lehet a vesze

A Borsonline cikke szerint a felvételen az látható, hogy a férfi egy headset segítségével telefonál. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Borsnak elmondta, a rendőrség nyilvánvalóan megpróbálja kideríteni, hogy ki lehetett a vonal másik végén. Hozzáteszi azonban, hogy az sem kizárt, hogy csupán zenét hallgatott a férfi.

Újra robbanthat?

Végh József kriminálpszichológus attól tart, hogy ha nem kapják el hamarosan, újra robbanthat a titokzatos horgász kalapos alak – írtuk tegnap a Blikk nyomán.

A szakértő szerint a férfi “rendezett elkövető”, erre utal a bűncselekmény előkészítése, illetve a hidegvér, amivel kivárta a megfelelő pillanatot. Hozzátette: az ilyen elkövetők általában magányosan élnek, fejben rengeteget készülnek a nagy tettre.

Végh szerint ha egy ideig nem kapják el, és csillapodik a “zsenialitása” körüli felhajtás, újra robbanthat. A kriminálpszichológus véleménye szerint a férfi lassú és darabos mozgása arra utalhat, hogy depresszióban szenved.

Különleges katonai kiképzés?

A Magyar Idők arról írt, hogy a katonai titkosszolgálat sorra veszi a speciálisan kiképzett, harci tapasztalatokkal rendelkező, ám leszerelt vagy elbocsátott katonákat, akiket vélhetően diverzáns akciókra is kiképeztek. A cikk szerint a hatóság volt légiósokat és zsoldosokat is elszámoltat az ügyben.