A vívósport halhatatlanjai közé választották Szabó Bencét

A kétszeres olimpiai és világbajnok kardvívó novemberben kerül be a Hírességek Csarnokába.

Szabó Bence olimpiai bajnok kardvívót, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkárát beválasztották a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) által létrehozott sportági Hírességek Csarnokába.

“Szabó Bence egyrészt a két olimpiai aranyérmének köszönheti az elismerést, másrészt a sportvezetőként végzett eredményes munkájának” – mondta a hírről beszámoló mob.hu-nak Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes vívó, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

Hozzátette: a nemzeti szövetségek, illetve a nemzeti olimpiai bizottságok jelölhetnek, de maga a FIE is javasolhat, és a végrehajtó bizottság dönt.

“Idén a november végi moszkvai kongresszuson iktatják be az új tagokat, köztük Szabó Bencét, aminek nagyon örülünk” – folytatta Kamuti Jenő.

A FIE 2013-ban hívta életre a Hírességek Csarnokát, melynek több magyar tagja is van: Bay Béla, Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Elek Ilona, Kamuti Jenő, Nagy Tímea és Rejtő Ildikó. A halhatatlan lehet sportoló (aktív és visszavonult egyaránt), illetve a bővebb vívócsalád tagja (nemzetközi tisztviselő, edző, bíró). A sportolói kandidálásnak szigorú feltételei vannak: legalább egy olimpiai bajnoki cím kell hozzá, vagy két olimpiai ezüst, illetve bronz, vagy három világbajnoki cím, vagy hat világbajnoki érem.

Szabó Bence – akit a májusban, 82. életévében elhunyt Szőcs Bertalan vívómesterrel együtt jelölt a magyar szövetség a tagságra – 1988-ban, Szöulban a magyar kardválogatottal, majd 1992-ben, Barcelonában egyéniben is olimpiai aranyérmet nyert.

Emellett kétszeres ötkarikás ezüstérmes, a csapattal kétszeres világbajnok, Európa-bajnokságon pedig egyéniben és csapatban is győzött.

Aktív sportolói pályafutásának befejezése után volt az UTE elnöke, aztán a magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya, 2012 óta pedig a MOB főtitkára, de emellett vívóedzőként is tevékenykedik.

Ha nyitott vagy egy kis időutazásra, akkor nézd meg ezt a Telesport-adást 1992-ből, a barcelonai olimpiáról, Szabó Bence aranyát a 47. perc után láthatod: