Háromhetes ebzárlat jön, itt a térkép és a lista, merre

Veszettség ellen vakcinázzák a rókákat, ezért rengeteg helyen nem kószálhat majd szabadon a kutya.

Idén október elseje és október 15-e között zajlik hazánkban a rókák őszi veszettség elleni orális vakcinázása – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján

A veszettség elleni vakcinázást 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. A több mint 600 millió forintos költségvetésű program 75%-os Európai Uniós társfinanszírozással valósul meg.

A tájékoztatás szerint idén ősszel Magyarország területének közel kétharmadán, mintegy 67 ezer négyzetkilométeren történik a vakcina tartalmú csalétkek kisrepülőgépes kiszórása. Az immunizálási kampány a lakott területeket, belterületeket nem érinti.

A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina.

Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

A részles településlistáért kattints ide!

Itt a térkép, a fehér területek kimaradnak a vakcinázásból, de a többi részen szórják a szert:

Fotó: portal.nebih.gov.hu

Fotó: portal.nebih.gov.hu

A vakcinázás pontos időpontjáról a települések önkormányzati hirdetőtábláján, illetve külterületén kihelyezett plakátokról tájékozódhatsz.

Miért kell vakcinázni?

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető – áll a tájékoztatásban.

Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. A magyarországi rókaállomány becsült nagysága mintegy 75 ezer egyed. Hazánkban a betegség a vakcinázási programnak köszönhetően mára ritkán fordul elő, utoljára idén februárban mutatták ki a vírust egy rókában, emberi megbetegedésre 1994 óta nem került sor.

Az élőhelyek átalakulása miatt egyre gyakrabban találkozhatunk rókával akár nagyvárosokban is, mivel a faj könnyen megtalálja életfeltételeit az ember környezetében.

Amint arról mi is írtunk, Budapesten egy gimi kerítésén, illetve a BAH-csomópontnál is láttak rókát a közelmúltban. A szakemberek szerint a ravaszdiak annyira urbanizálódtak, hogy szinte a főváros bármelyik külső kerületében szembe jöhet velünk egy-egy példány.

A NÉBIH idén ősszel szemléletformáló programot indít, melynek célja, hogy minél többen felismerjék a veszettség tüneteit és gyanú esetén értesítsék a hatóságot, azonban ne ijedjenek meg a lakókörnyezetükben felbukkanó rókáktól. A kampányban szó lesz többek között a veszettség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről.