Durván átveri az agyad ez az ijesztő illúzió

Rájössz, mi a baj a képpel?

1980-ban a Yorki Egyetem professzora, Peter Thompson leírta azt a jelenséget, amit Thatcher-illúziónak nevezett el nyilvánvaló okokból, hiszen a Vaslady portréját használta.

A The Telegraph cikke szerint Thompson kutatása alapmunkának számított a jövőbeni kutatásokhoz, melyek azzal foglalkoztak, hogy hogyan is érzékeli az ember az arcokat.

Szerinted mi a baj az alábbi képpel?

thatcher-illuzio-foto

Az alábbi két képen a bal oldali csak fejre van állítva, a jobb oldalin azonban úgy forgatták el a szemeket és a szájakat, mintha azok normál helyzetben lennének.

A kutatás arra világított rá, hogy hogyan is dolgozza fel az emberi agy az információkat az arcokról. Ha ránézel egy arcra, az agyad nem értelmezi külön az arc elemeit, hanem ha befut az információ két szemről, egy szájról és egy orról, amelyek a megfelelő pozícióban vannak, akkor azt egyből arcként dekódolja az adathalmazt.

Ha külön-külön értelmezné a részleteket, és azokból állítaná elő a képet, akkor egyből feltűnne, hogy valami nem jó a fentebb mutatott fotón, mivel viszont az összképre megy az agy, a probléma érzete nem érkezik meg az első pillantás után.

A fejtetőre fordított képet nehezebben értelmezi az agy, mivel normál esetben nem így látja az ember az arcokat. Ezért úgymond, ha az agy össze tudja rakni, hogy arcot lát, akkor a részletek már elsikkadnak a tótágast álló képen.

Ha viszont nem fejjel lefelé mutatjuk a képet, akkor egyből világossá válik a hiba, sőt, ijesztővé:

thatcher-illuzio-foto