Nézz fel az égre péntek este, különleges jelenséget fogsz látni

Nem sokkal hét előtt már látni fogod, de kilenc előtt lesz a legjobb.

Ha az időjárás nem tesz keresztbe, akkor égi kísérőnk félig eltűnik péntek este – derült ki az Időkép cikkéből, ami szerint úgynevezett félárnyékos (penumbrális) holdfogyatkozás lesz.

A jelenség abban különleges, hogy a Hold csupán a Föld árnyékának külső részébe lép be. A telehold fénye sokat nem fog változni, de a visszavert fény kisség sárgás színt kap.

A Hold Budapestről nézve 18:52-kor kel fel (az ország nyugati részén kb. negyed órával később, keleti részén negyed órával korábban).

A félárnyékba belépés valamivel rögtön este 7 előtt kezdődik – olvasható a cikkben. A belépésnek először szinte semmi jele nem lesz, annak jelei mintegy 30 perccel később lesznek észlelhetők. A holdkorong bal felső része kezd elszürkülni, kevésbé fényesebb lesz.

“A félárnyékos fogyatkozás 20:54:16-kor lesz a legnagyobb fokú, ekkor látszik a Hold (vagy annak egy része) a leghalványabbnak. Égi kísérőnk egytizede azonban bele sem merül a félárnyékba, azt a Nap teljes korongja sütni fogja.

Kb. 22:30-ig észlelhető a homályosabb, halványabb Hold, utána egyre kevésbé lesz a félárnyékban. A jelenség formailag 23 óra előtt ér véget, a jelenség teljes időtartama így 3 óra 59 perc”

– írja az Időkép.