Mindkét lábát elvesztette, most a harmadik paralimpiai aranyát nyerte a volt Forma-1-es pilóta

Alex Zanardinak 15 évvel a balesete után Rióban sikerült megszerezni a harmadi paralimpiai aranyérmet.

Az 1966-ban született olasz autóversenyző 1991 és 1996, valamint 1999-2000 között a Forma-1-ben versenyzett. 2001. szeptember 15-én, már a CART-bajnokságban, a lausitzringi versenyen egy súlyos balesetet szenvedett.

A Wikipedia szerint A pitből jött ki, amikor kicsúszott, majd visszatért a pályára. A mögötte érkező Patrick Carpentiernek még sikerült kikerülnie, de a mögötte haladó Alex Tagliani eltalálta Zanardi autóját.

Zanardit életveszélyes állapotban szállították kórházban ahol a gyors beavatkozásnak köszönhetően meg tudták menteni az életét, de mindkét lábát amputálni kellett. Ezzel a balesettel véget ért open-wheel versenyzői karrierje.

Zanardi nem adta fel, és kézzel hajtott kerékpározásba fogott, az Index cikke szerint ebben a sportágban most, a riói világjátékokon nyerte a harmadik paralimpiai aranyát.

“Hosszú út vezetett ide, nem feküdt a pálya útvonala, így még édesebb a siker”

– nyilatkozta a sportoló az érem után.

A most 49 éves sportolónak ez volt az első érme Rióban. A londoni játékokon az időfutamban és az országúti versenyben is aranyat szerzett, a váltóban pedig ezüstérmes lett az olasz csapattal.