Kódfejtő világversenyt nyert a fiatal magyar fizikus

A 29 éves Szabó Zoltán megfejtette a legokosabb számítógépeik beszélgetését.

Globális informatikai versenyt hirdetett a GE (General Electric), a multinacionális techcég megmérettetésén a legokosabb számítógépeinek bináris kódban folytatott beszélgetését kellett megfejteniük a résztvevőknek – írta a HVG.

A felhívásra huszonöt ország IT szakértői, szoftvermérnökei, profi és amatőr programozói – több mint ezer szakember – jelentkeztek hívta játékba, hogy megfejtsék, miről kommunikálnak a GE számítógépei, majd továbblépjenek a játékban.

A versenyen a 29 éves Szabó Zoltán is indult, két hét alatt ki is bogozta a feladványt. A szakember épp a doktoriját írja, és úgy gondolta, közben jól jön még egy kis agytorna. Zoltán fizikus, emellett nagy rajongója a kriptográfiának, a modern IT algoritmusainak és a dekódolásnak.

Szabó Zoltán (Fotó: gereportscee.com)

Szabó Zoltán (Fotó: gereportscee.com)

A Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet munkatársa a HVG-nek elmondta: az első két feladat viszonylag könnyű volt, de a harmadik feladvány megoldása két hétig tartott.

A verseny még nem zárult le, Zoltán arra vár, hogy a többiek is megfejtsék a feladványt. A díj – 10 ezer dollár, mintegy 2,6 millió forint – mindettől függetlenül az övé. A honorárium mellett ráadásul részt vehet a GE Minds + Machines elnevezésű konferenciáján is novemberben San Franciscóban.