Egy ezüst és két bronz – újabb magyar érmek a riói paralimpián

Gyorsúszásban, kardban és asztaliteniszben voltak eredményesek a sportolóink, már hét éremnél tartunk.

Asztaliteniszben Pálos Péter (S11) bronzérmet szerzett a riói paralimpia hétfői versenynapján.

Az enyhén értelmi fogyatékos kategória londoni bajnoka a dél-koreai Kim Dzsi Tae ellen játszott, s 38 perc alatt 3-2-re nyert.

Nyilatkozata szerint azonban csalódott volt, szerinte élete legrosszabb játékát produkálta, ez “csak a szív diadala volt”

Pálos Péter a riói paralimpián (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Pálos Péter a riói paralimpián (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A kerekesszékes vívók A sérültségi kategóriájának kard egyéni versenyében Osváth Richárd ezüstérmet szerzett hétfőn.

A Törekvés SE 31 éves vívója egész nap remekül teljesített, a hatos csoportjából három győzelemmel és két vereséggel lépett tovább a legjobb nyolc közé, ahol 15-10-re verte a francia Ludovic Lemoine-t.

Osváth Richárd ezüstérmes Rióban (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Osváth Richárd ezüstérmes Rióban (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Az elődöntőben az a görög Vaszileiosz Ntunisz következett, aki veretlenül zárta a csoportkört, többek között Osváthot is 5-2-re megverte. Sikerült a visszavágás, az újabb meccs 15-12-vel végződött, így a magyar vívó bekerült a döntőbe. A fináléban az ukrán Andrij Demcsuk volt az ellenfél.

Bár a Karióka 3-as csarnokban messze nem volt telt ház, a mintegy 1500 néző remekül szórakozott, a rendezők jobbnál jobb zenékkel gondoskodtak a remek hangulatról, a közönség pedig partner volt, a nézők táncoltak, tapsoltak, énekeltek a döntő felvezetéseként.

Az Osváthot Rióban segítő edző, Pákey Béla világklasszis kardvívónak jellemezte Demcsukot, aki igazolta is a hírét, ugyanis nagyon gyorsan és magabiztosan vívott, sorra adta a tusokat, így pillanatok alatt 10-3-ra elhúzott. A magyar mindent megpróbált, de erejéből csak a szépítésre futotta, az ukrán végül 15-8-ra nyert, Osváth pedig második helyen végzett.

Osváth Richárd ezüstérmes Rióban (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Osváth Richárd ezüstérmes Rióban (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)


A szatmárnémeti születésű Osváth ígéretes vívó volt, bekerült a román válogatottba is, egy sérülés azonban kettétörte a pályafutását. Több műtét után egy 2008-as baleset óta nem tudja behajlítani a jobb lábát. A para-karrierje már Magyarországon indult: paralimpiai bronz- (2012, London, tőr), világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes.

Az S9-es sérültségi kategória 100 méteres gyorsúszó számában Tóth Tamás nyert bronzot. Amint azt az MTI írta, Tóth négy éve, Londonban két ezüstérmet is szerzett, az egyiket ebben a számban.

A délelőtti előfutamból a holtversenyes második idővel jutott be az esti döntőbe, s akkor azt mondta: nem úszta ki magát. A fináléban nagyon erősen kezdett, 50 méternél ő fordult elsőként, a táv második felében azonban két ausztrál riválisa megelőzte.

Tóth Tamás bronzérmes Rióban (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Tóth Tamás bronzérmes Rióban (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

“Abszolút az volt a taktika, hogy kezdjek, amilyen gyorsan csak tudok, aztán utána reménykedjek, hogy nem előznek meg kettőnél többen”

– nyilatkozott a Vasas Totó becenévre hallgató úszója, aki végtaghiánnyal született, a jobb kézfeje nem fejlődött ki.

– Örülök ennek a bronzéremnek, az első ötven méterem pedig nagyon bíztató a keddi 50 méter gyors előtt.”

Tóth hozzátette: nem gondolta volna, hogy ilyen rossz időeredménnyel is érmet lehet nyerni 100-on, de az úgynevezett last call roomban, ahonnan a versenyzőket a medencéhez szólítják, már mindenki nagyon ideges és feszült volt, így elég rossz idők születtek.

A vasárnap 200 vegyesen ezüstérmes Sors Tamásnak ez amolyan jutalomúszás volt, hetedikként került a nyolcas fináléba és egy helyet még előre is tudott lépni úgy, hogy féltávnál még harmadik volt. Négy éve ő bronzérmes volt ebben a számban.

A 24 éves Tóth Tamás a magyar küldöttség hetedik érmét gyűjtötte be Rióban, három ezüst mellett ez a negyedik bronz.