Kétszázezres bírságot kaphatnak ezért a kutyások

Budapesten és több más településen is vaskos büntetés leselkedik a kutyasétáltatókra.

A Pénzcentrum cikke szerint az önkormányzatok külön rendelkezhetnek arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a “közösségi együttélésre”. Budapesten, a IX. kerületben 200 eter forintos büntetés jár annak, aki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját.

A rendelet szövege szerint “ki közparkba ebet póráz nélkül bevisz vagy beenged, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható”.

A cikk szerint a főváros több területén, valamint más településeken is komoly pénzbírság járhat a póráz nélküli kutyasétáltatás. Érdemes utánaérdeklődnöd a helyi önkormányzatnál, nehogy egyszer nálad is landoljon a vaskos csekk.

Nincs chip? Az bizony 45 ezer forint lesz!

A Pénzcentrum felhívja a figyelmet arra, hogy minden kutyatulajdonos kötelessége a 4 hónapnál idősebb ebek chipeltetése. Ha egy kiskutya új gazdihoz kerül, akkor még az átadás előtt kell megejteni a chipeltetést. A chipet állatorvos ülteti be a kutyába, ezt követően a chip számát és az eb adatait felvezeti egy országos adatbázisba, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal üzemeltet.

A veszettség elleni oltás csak azoknak a kutyáknak adható be, amelyekben van chip. Ha nincs chip, és ezt kiszúrja a járási állategészségügyi hatóság, a gazdi 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra számíthat.

Rossz helyen pancsolt a kutya? 50 ezer forint lehet

Már őszt mutat a naptár, de a szeptember még inkább a nyarat idézi, ezért előfordulhat, hogy egy délutáni séta során a kimelegedett kutya belemegy a vízbe. Ha ezt olyan helyen teszi meg, ahol egyébként tilos a kutyák fürdetése, ötezertől ötvenezer forintra büntethetik a gazdit.

Bónusz büntetés: az ebösszeírás

Az önkormányzatoknak évente ebösszeírást kell szervezni, ennek során a kutyásoknak adatot kell szolgáltatni az ebekről. Ha elmulasztod ezt, azaz nem jelented be az önkormányzat felé a kutyádat, szabálysértési bírsággal számolhatsz, ami a cikk szerint akár 30 ezer forint is lehet.