Változtak a krumplivásárlás szabályai

Szeptembertől kötelező feltüntetni a krumpli csomagolásán – az ömlesztve árult burgonyánál is – hogy mi a termék pontos fajtája, honnan származik és jelezni kell a főzési típusát is. Emellett szerepelnie kell a címkén a „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést is, csomagolt termék esetén a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, valamint a gumók minimális méretét.

A főzési típust – az adott fajtának megfelelően – három kategóriába sorolják: „A – saláta (nem szétfővő)”, „B – főzni való (kissé szétfővő)” és „C – sütni való (szétfővő)”. Az új, egységes jelölés jelentős segítséget nyújt a vásárlók számára, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő terméket választhassák.

Az információkat a csomagoláson vagy egy ahhoz rögzített címkén kell feltüntetni. Ömlesztve árult burgonya esetén a termék mellett kell jól olvashatóan kihelyezni, tehát az előírás a piacok árusaira is vonatkozik – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében.