Szentté avatta Teréz anyát Ferenc pápa

– Lehajolt azokhoz, akiket elküldtek, akiket az út mellett hagytak meghalni, meglátva bennük az Istentől kapott méltóságukat – mondta róla a katolikus egyház feje.

Teréz anyát szeptember 4-én délelőtt avatta szentté Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren – írta a BBC-re hivatkozva az Index.

– Lehajolt azokhoz, akiket elküldtek, akiket az út mellett hagytak meghalni, meglátva bennük az Istentől kapott méltóságukat

– idézte a portál Ferenc pápa szavait.

– Felemelte hangját a világi hatalmasok ellen, így bűntudat támadhatott bennük a felelősségük miatt, hogy megteremtették a szegénységet.

Teréz anya 1910 augusztusában született Szkopjéban Agnes Gonxha Bojaxhiu néven. 1928-ban jelentkezett missziós nővérnek az írországi Loreto nővérekhez, akik Indiában teljesítettek szolgálatot.

A Teréz nevet 1931. május 25-én vette fel Dardzsilingben, Lisieux-i Szent Teréz iránti tiszteletből – írta a Wikipedia.

1946-ban egy vonatúton szembesült azzal, hogy mekkora tömegek élnek nyomorban. Ekkor elhatározta, hogy a szegények között fog szolgálni, erre engedélyt is kapott XII. Pius pápától.

Ápolói képzést kapott, majd Kalkuttában kezdett el munkálkodni, megnyitotta nyomortelepi iskoláját. 1950-ben Szeretet Misszionáriusai néven szerzetesrendet alapított, melynek hivatása az volt, hogy “segítse az éhes, ruhátlan, hajléktalan, béna, vak, leprás embereket, az olyanokat akik nemkívánatosak, szeretetlenek, kitaszítottak a társadalomból és mindenki elkerüli őket”.

Teréz anya (Fotó: Wikipedia.org)

Teréz anya (Fotó: Wikipedia.org)

Teréz anya számos nemzetközi elismerést kapott a szegényeket, az elesetteket segítő munkájáért, 1979-ben övé lett a Nobel-békedíj. Mikor megkérdezték, hogy hogyan segíthetik elő az emberek a világbékét, annyit mondott: “menjünk haza, és szeressük a családunkat”.

Teréz anya 1997. szeptember 5-én, hosszas betegeskedés után hunyt el. Halálakor a rend a világ 123 országában 610 missziót működtetett, ahol több mint 4000 apáca és több mint 100 000 önkéntes ápoló dolgozott. Bár India nem keresztény ország, a kormány mégis három napos nemzeti gyászt rendelt el, és állami temetést rendezett.

Teréz anyát II. János Pál pápa a missziós világnapon, 2003. október 19-én Rómában csaknem negyedmillió zarándok jelenlétében boldoggá avatta, ami a szentté avatáshoz vezető lépés volt. Nevéhez több olyan csoda is köthető, melyek közbenjárására történtek.