Zuhanyzós miniházakat épít a hajléktalanoknak a Los Angeles-i férfi

Hiába fenyegették meg halálosan a fedél nélkülieken élősködő bandák, Elvis Summers nem adja fel.

Elvis Summers Los Angelesben él, ahol megközelítőleg 46 ezren tengetik fedél nélkül az életüket – derült ki az UPROXX riportjából.

A fiatal férfi közelében élt egy hajéktalan nő, Irene McGee, akive ránézésre senki sem törődött. Mikor Elvis azt látta, hogy Irene gyakorlatilag a porban alszik, bement egy barkácsboltba, és összevásárolt egy apró faházra való anyagot.

hajlektalan-haz-losangeles

A házat meg is építette, melyet oda is ajándékozott a nőnek. Az aprócska ház több volt négy falnál és egy tetőnél. Biztonságot adott a Irene-nek, akinek ezentúl nem kellett az utcán aludnia, volt hová behúzódnia, egy saját helyre, amit kulcsra is tud zárni. Elmondta, nem is emlékszik, mikor aludt ezelőtt ilyen jól.

– Senkinek sem szabadna fedél nélkül élnie, különösen a világ egyik leggazdagabb országában – mondta Elvis, aki úgy döntött, belevág a miniház-projektbe, hogy minél több hajléktalanon segíthessen.

A házak szép sorjában készültek is adományok segítségével, összesen 37 aprócska lakot épített meg a férfi, aki idővel segítséget is kapott a munkához.

hajlektalan-haz-losangeles

A kuckók nem csupán a biztonság illúzióját adták a tulajdonosaiknak, hanem tényleges biztonságot jelentettek. Egy nő, Loretta Adams a kamerának elmondta: háromszor erőszakolták meg, míg sátorban lakott az út mellett.

A hajléktalanok között sokan vannak, akik havonta kapnak pénzt, rájuk bandák utaznak, végigjárják őket, és elveszik tőlük a nyugdíjat. Elvis több halálos fenyegetést is kapott tőlük, mivel az otthonteremtő projektje megakadályozta, hogy kirabolják az utcán élőket.

Elvis Summers elkezdte lecserélni a felüljárók alatti sátrakat házakra. Ekkor viszont beleütközött a városi bürokráciába. Mint mondta, a hivatal meg sem akarta hallgatni a javaslatát, a kerület képviselője rendőröket küldött kilakoltatni az embereket. Elviséknek el kellett vinni a házakat egy olyan magánterületre, ahol a város nem szólhatott értük.

hajlektalan-haz-losangeles

– Elvenni az emberektől a házaikat, és elvinni őket – ez volt életem egyik legrosszabb napja – mondta a férfi.

Elvis azonban nem adta fel, mindenkit felkeresett, aki csak támogatni tudja az ügyet. Jelenleg olyan házakat készít, amelyekben már zuhanyzó is van, mivel a hajléktalanoknak nincs lehetőségük tisztálkodni az utcán.

A készülő házak nem kerülnek többe 2000 dollárnál – mintegy 550 ezer forintnál. A jótékonysági akcióban most már több mint 20 ház épül egy olyan területet, melyet a projektnek ajánlottak fel.

hajlektalan-haz-losangeles

– Egyszerűen ezt kell tenni, mert ez a helyes – mondta a miértről Summers. – Ha valaki elesik, azt felsegíted, és kész.

Itt nézheted meg a riportot: