Teljes arcátültetése volt egy éve, így néz ki most a férfi

Patrick Hardisonnak az egész arca összeégett, de mostanra visszakapta az életét.

Patrick Hardison önkéntes tűzoltóként a Memphistől durván 60 kilométerre található Senobiában vonult egy lángokban álló épülethez 2001. szeptember 5-én, melyben egy nő várta a segítséget – írtuk korábban a Washington Post nyomán.

A férfi berohant az épületbe, de annak beomlott a teteje. A tűzoltónak leesett a sisakja a fejéről, érezte, amint olvadni kezd a maszkja. Kétségbeesésében behunyta a szemét, majd kiugrott az ablakon.

A férfinak a tűzben elvesztette a füleit, a szemhéjait, az orra és a haja zömét, az egész arcán, fején, nyakán és felsőtestén pedig harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, a szemét soha nem tudta többé teljesen becsukni.

Az ötgyermekes apa 2015 augusztusában teljes arcátültetésen esett át, a 26 órás beavatkozás volt az orvoslás történetének eddigi legteljesebb arcátültetése.

Az arcátültetés óta eltelt egy év, így néz ki most a férfi:

– Visszakaptam az életem, újra vihetem a gyermekeimet iskolába – mondta Patrick, aki már vezethet is. Mozog a szája, mozognak a szemhéjai, és haja is van, ha valaki elsétál mellette, nem is gondol arra, hogy a férfinak tavaly nyárig egy összeégett maszk volt csupán az arca helyén.