Zalai lánglovag is bekerült a legkeményebb tűzoltók közé

Nemzetközi tűzoltó sportbajnokságot tartottak a hétvégén Békésben, a megmérettetés magyar sikert is hozott.

Harmadszor adott otthont Békés megye a TFA (Toughest Firefighter Alive, nyers fordításban: A Legkeményebb Tűzoltók) nemzetközi tűzoltó sportbajnokságnak augusztus 26-án és 27-én Orosháza-Gyopárosfürdőn – írta honlapján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szombat este.

Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéből érkeztek tűzoltók, de a viadalon részt vettek osztrák, horvát, lengyel, román és szlovák versenyzők is. A legfiatalabb és a legidősebb induló között huszonkilenc év volt a korkülönbség. Az erőpróba látványosan illeszti be a tűzoltók mindennapi munkáját versenyszerűen mérhető keretek közé.

Az első versenynapon a hat versenyszámból az első öt feladatot – tizenöt kilogrammos ballonok cipelése húsz méteren keresztül, átmászás egy három méter magas tűzoltópalánkon, ötven-ötven ütés végrehajtása egy hatkilós kalapáccsal, két-két dugólétra tag meghatározott távolságra elvitele és felállítása, majd egy farönkről karika lemetszése kézifűrésszel – teljes bevetési védőruhában kellett végrehajtaniuk a tűzoltóknak. Ezt követően a hatodik feladatnál a versenyző védőfelszereléseit levetve a vízzel teli medencében húsz kilogrammos súlyokat cipelve kerülte meg a kihelyezett bójákat.

Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A második versenynapon az első két feladat során – alapvezeték kihúzása negyven méterre, majd egy sínpályára helyezett, hetvenöt kilós fémtömb meghatározott távolságra eljuttatása egy tízkilós kalapáccsal ütve –szintén a teljes bevetési védőruhát viselték az indulók.

Ezt követően a versenyzők már légzőkészülék nélkül küzdhették le az akadályokat, hogy a harmadik állomáson egy két méter magas palánkon átmásszanak, majd egy nyolcvan kilogrammos bábut cipeljenek hatvan méteren keresztül.

Ha az utóbbival is megbirkózott a versenyző, akkor kettő, egyenként tizenöt kilogrammos kannával kellett fellépcsőznie egy mobilállványra, ahol az előre rögzített mentőkötél segítségével a talajon elhelyezett súlyt is felhúzta. Végül a kannákkal együtt legyalogolt az állványról és utolsó feladatként a cél előtt át kellett bújnia egy nyolcvan centiméter átmérőjű és hat méter hosszú kúszófolyosón. Ezután már csak egy feladat maradt hátra, végleg leállítani az időmérést.

Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A két nap tizenkét próbája alapján a harminc év alattiaknál a cseh Haderka Jan bizonyult a legjobbnak, a harminc és negyven év közöttiek versenyét szintén egy cseh induló, Moles Petr nyerte, a negyven pluszosoknál pedig a Zala megyei Ugranyecz Miklós tűzoltó főtörzsőrmester futotta a legjobb időt. A magyar abszolút győztes címet a Somogy megyei Horváth Dániel tűzoltó törzsőrmester nyerte el.

Itt több képet is találsz a versenyről: