Így hullámzik át az eső az országon – óráról órára mutatjuk, hol zuhoghat ma

Örülhetsz, ha kihasználtad a szombati szép időt, a vasárnap már kuka.

Vasárnap napközben tovább vonul dél felé a reggel feltűnt frontális felhőzet, a déli óráktól az Északi-középhegységben és a Dél-Dunántúlon is egyre nagyobb területen beborul az ég, az Alföldön még délután is várható néhol többórás napsütés – írja a Kiderül.

Délelőtt a Dunántúl északi és nyugati részén várható eső, majd kora délutántól a középső országrészben is kialakulnak záporok, zivatarok. Az ország közepét elérő csapadékzóna délután átmenetileg gyengül, estétől viszont a keleti megyékben is nagy területen kezdődik – helyenként intenzív – zivatartevékenység. A legmagasabb nappali hőmérséklet északnyugaton csupán 20 és 24, másutt többnyire 25 és 29 fok között valószínű, de a Tiszántúlon még 30, 32 fokig is felmelegedhet a levegő. A hőmérséklet késő este 16 és 26 fok között valószínű.

A figyelmeztető előrejelzés szerint délután, kora este intenzív zivatarra leginkább a Dunántúl keleti, délkeleti részén és a Duna-Tisza közén van esély. Estétől, késő estétől délnyugat felől egy kiterjedt zivataros csapadékrendszer várható, mely az ország déli és keleti felét érinti. A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (csapadék akár > 40 mm), viharos szél (60-75, esetleg > 80 km/h), jégeső (akár 2 cm körüli jégátmérővel) társulhat. Hétfőre virradó éjszaka területi átlagban is jelentős mennyiségű, több helyen 20 mm feletti csapadék hullhat.

A várható zivatarok és a jelentős mennyiségű csapadék miatt miatt Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéket leszámítva mindenhol veszélyjelzés él:

Fotó: Kiderül

Fotó: Kiderül

A Kiderül térképén megnézheted, hol és mikor fog esni hétfő kora reggelig:

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30