Óriási átverés a forgalom felett suhanó kínai szuperbusz

Az év beetetése volt a futurisztikus fejlesztés.

Augusztus első napjaiban söpört végig a médián, hogy Kínában tényleg megépül a futurisztikus küllemű, a forgalom felett sikló óriás szuperbusz.

A buszról – ami inkább egy vonat, ami alatt mennek az autók – videó is készült, így úgy nézett, valósággá lesz a projekt. A járgány a híradások szerint Csinhuangtao városában túl is volt a tesztúton, ami egy 300 méteres sínpálya volt. Mutatjuk az eseményről készült videót:

Ehhez képest a Shanghaiiston most megjelent cikk szerint a szuperbusz egy gigantikus trükk lehet csupán. Mint írják, Csinhuangtao város hivatalos szervei nem is tudták, hogy náluk ilyen teszt folyik, nem is engedélyeztek ilyet. A járművet készítő cég később elismerte, hogy a bőszen mutogatott tesztút nem is tesztút volt igazán, hanem amolyan belső teszt.

A cikk szerint ez az “üzem”, ahol tesztelik a buszt:

Fotó: shanghaiist.com

Fotó: shanghaiist.com

A kínai állami média is igencsak megváltoztatta a hangvételét a szuperjárgány kapcsán. Az állítólagos bemutatót követően azt kommunikálták, hogy az egész egy nagy csalás, amivel átejtik a gyanútlan befektetőket.

A cikk szerint így néz ki jelenleg a gyár, ahol elviekben a szuperbuszok készülnének:

Fotó: shanghaiist.com

Fotó: shanghaiist.com

A Popular Mechanics cikke szerint számos aggasztó kérdés is övezi a tervezett szuperbuszt.

A jármű alatt csupán olyan magas autók, furgonok közlekedhetnének, melyek nem haladják meg a 2,1 métert. Kínában 4,2-4,5 méter a járművek legnagyobb engedélyezett magassága. Ha valaha is megindulna a különleges járgány, akkor minden 2,1 méternél magasabb járművet ki kellene tiltani az útvonaláról, ellenkező esetben káosz lenne a közlekedés.

Az is kérdés továbbá, hogy hogyan férne el a közlekedési lámpák alatt az emeletes buszvonat. Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy ezen problémák megoldásával még egy jó darabig nem kell foglalkozni.