Itt szakadhat le az ég hétfőn – mutatjuk óráról órára, mi várható

Van folytatása a hét- és hónapzáró hidegfrontnak.

Vasárnap este megérkezett a hidegfront, többfelé dörgött és villámlott július utolsó és augusztus első óráiban.

A front felhőzete és csapadéksávja hétfőn is itt lesz még – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Eszerint a reggeli óráktól kezdve inkább csak keleten, illetve a déli határvidéken valószínű zápor, zivatar. A intenzívebb gócokat felhőszakadás, viharos széllökés is kísérheti, az északnyugati szél a Dunántúl északi felén és a főváros térségében megerősödik. Nagy lehűlés nem jár a hidegfront nyomában, a legmagasabb nappali hőmérséklet az Alföldön általában 27 és 30, másutt 23 és 26 fok között valószínű. Késő estére 19 és 24 fok közé csökken a hőmérséklet.

A figyelmeztető előrejelzés szerint reggel leginkább északkeleten lehetséges a záporok mellett zivatar kialakulása is. Napközben az Északi-középhegységben, Alföldön, déli határ közelében továbbra is elégségesek a feltételek elszórt zivatarok kialakulásához.

Kiemelten északkeleten (főként Borsod, Szabolcs) a déli órákban, illetve késő délután, este az Északi-középhegység és az Alföld középső tájain (leginkább Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megye) alakulhatnak ki helyenként intenzívebb zivatarok melyekhez felhőszakadás (20-30 mm feletti csapadék), 70 km/h feletti szél, jégeső is társulhat – áll a prognózisban.

A várható időjárás miatt kora reggel több megyében volt érvényben veszélyjelzés. Felhőszakadásra Nógrád, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben figyelmeztetnek, errefelé intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat a nap folyamán

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

Erős széllel és akár jéggel is érkezhető zivatarokra az alábbi megyékben kell számítani augusztus elsején:

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

A Kiderül térképén óráról órára láthatod, hogyan alakul a csapadék hétfőn:

7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21