Tömegével pusztulnak a madarak Szegeden

Galamb- és feketerigó-tetemekre bukkantak a megyeszékhely több pontján a napokban.

A Délmagyar cikke szerint Szeged több városrészében találtak elhullott madarakat az utóbbi napokban. A kutyások mérgezéstől tartanak, attól félnek, hogy az ebeket akarta valaki így elintézni.

A portál által megkérdezett ornitológus, Molnár Gyula azonban nem osztja a gazdik véleményét. Szerinte arról van szó, hogy egyszerűen túlszaporodtak a madarak, pusztulásuk természetes okokra vezethető vissza.

“Feketerigóknál figyelték meg, hogy amikor túlszaporodik az állomány, akkor vírusfertőzést terjesztenek egymás között. Általában Nyugat-Európából terjed Kelet-Európába, ez ellen semmit sem lehet tenni. Amikor olyan jó költésük van, mint idén, akkor ez következik be.”

– idézte a portál a szakembert. Molnár hozzátette, a tetemeket nyestek vagy más madarak hordják szét, vagy maguktól lebomlanak, kézzel azonban nem ajánlott hozzájuk érni.

A madarakra sokkal több betegség leselkedik, mint az emberre. Ha a kutya felkap egy madártetemet, nem kell megijedni, a vírusos és bakteriális fertőzések zöme nem terjed át emlősre – mondta az ornitológus.