Megszívathatnak a boltban, ha túl sok apróval fizetsz

Tudod, hogy mennyi érme után mondhatja a kasszás, hogy ezt ő nem fogadja el?

Ha az embernek felhalmozódik az aprópénze, akkor alap, hogy azt elviszi egy boltba, és azzal fizet. Kézenfekvő ötlet, hiszen az ember nap mint nap hallja a “lenne-e pont annyi apróban?” illetve a “tudna adni százhuszonötöt/négykilencvenet/valamennyit apróban”-jellegű kérdést, ha éppen bankjeggyel fizet valahol.

A Pénzcentrum cikke szerint azonban a kereskedő azt is mondhatja neked, hogy nem hajlandó elfogadni az apródat.

A portál a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályára hivatkozva azt írta, erre akkor van lehetőség, ha 50 érménél többel szeretnél fizetni. Az érméknek nem kell ugyanolyan címletűeknek lenni, lehet 5-ös, 10-es, 20-as, 50-es, 100-as, 200-as is, a lényeg, hogy félszáz fémpénz után jogosan mondják azt a boltban, hogy tartsd meg az aprót.

A cikk szerint ez csak egy lehetőség, nem pedig kötelező lépés, a lényeg viszont az, hogy az MNB szerint a kereskedőnek módja van erre.

Pénz (Fotó: Lájk)

Pénz (Fotó: Lájk)

Az örök mumus nagy címlet

A cikk szerint a készpénzes fizetések során az a szabály, hogy minden, a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott forintbankjegyet és érmét észszerű keretek között névértéken el kell fogadni.

Az észszerűség azt jelenti, hogy visszautasítható a bankjegyek és érmék elfogadása, ha a kereskedő az áru értékénél aránytalanul nagyobb címletből nem tud visszaadni. Emiatt pedig könnyen hoppon maradhat az ember például egy helyi járatos autóbuszon, illetve akkor is, ha csupán négy zsemlét szeretne venni a sarki pékségben, de csak tízezrese van.

Május óta ingyen váltanak a postán, de a nagyon apró még így is gond

A Pénzcentrum írása szerint a Magyar Posta kirendeltségein díjmentes lett 2016 májusától a pénzváltás, de csak egy meghatározott darabszámig és értékhatárig.

A lakossági ügyfelek alkalmanként legfeljebb 200 ezer forint összeghatárig maximum 10 darab nagycímletű bankjegyet (20 ezer és 10 ezer forintos bankjegyek) legfeljebb 30 darab kisebb címletű bankjegyre (10 ezer, 5 ezer, ezer és 500 forintos címletekre) ingyenesen válthatnak át a postafiókokban.

Legfeljebb 4 ezer forint értékű bankjegy esetén, maximum 20 darab érméig (kizárólag 200 és/vagy 100 forintos érme) szintén díjmentes a váltás. Eszerint azonban az 50-es, 20-as, 10-es és 5 forintos érme nemkívánatos címlet az ingyenes váltásnál.