Nincs vége a viharoknak, itt van óráról órára, hol és mikor zuhog ma

90-100 kilométeres széllökések, 30-50 milliméter eső, 20-21 fok – a csütörtök nem a kánikuláról szól.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kezdetben az ország nagy részén erősen felhős vagy borult időre kell számítani, majd a délelőtti, déli óráktól egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet.

A szakemberek szerint délelőttig sokfelé várható eső, zápor, zivatar, helyenként heves zivatar felhőszakadással, jégesővel, majd mind nagyobb területen, legkésőbb a Tiszántúlon megszűnik a csapadék. Az északnyugati szelet többfelé erős, főként a Dunántúlon, illetve zivatarok környékén néhol viharos lökések kísérik.

A kánikila helyét átveszi a hűvösebb nyáridő: a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 20, 21 fok körül, keletebbre általában 22 és 25 fok között várható, de a keleti határvidéken még 30 fok közelébe melegedhet fel a levegő, majd a déli óráktól ott is visszaesik a hőmérséklet. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl a levegő.

A figyelmeztető előrejelzés szerint a reggeli órákban még több helyen előfordul zivatar az országban, heves zivatar is előfordulhat, majd a déli, délutáni órákban egyre inkább csak keleten valószínűek, este ott is megszűnnek. Egy-egy heves zivatart akár 90-100 km/óra feletti széllökés, és 2-3 cm-t meghaladó jég kísérhet.

A prognózis szerint a zivatarokat felhőszakadás is kísérheti, amiből lokálisan rövid idő alatt 30 mm feletti, helyenként 50 mm feletti csapadék hullhat. Emellett az Észak-Dunántúlon a front mögött az északnyugati szelet is kísérhetik viharos lökések.

A felhőszakadás és a heves esőzés miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat az összes megyére veszélyjelzést adott ki, a keleti területeken másodfokú a jelzés. A narancssárga színnel jelölt megyékben közepes bekövetkezési kockázat mellett kialakulhat heves zivatar (károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében), illetve intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

A citromságra színű megyékben egy fokkal kisebb az esélye a zuhéknak, de arrafelé is számítani kell egy-egy spontán özönvízre. Arrafelé 25-30 milliméternyi esőt hozhat egy-egy zivatar.

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

A széllökés miatt is figyelmeztetés él:

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

A Kiderül térképén megnézheted, hol és mikor eshet ma:

8 9 10 11 12 13 14 15 16