5 centi eső szakadhat ránk szerdán, kiadták a veszélyjelzést

Annyit mondunk, kelleni fog az esőkabát.

Szerdára ideér a hidegfront, ami a prognózis szerint nem csendes lehűlés lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint szerdára virradó éjjel csak néhol, legnagyobb eséllyel északnyugaton és a középső országrészben alakulhat ki néhol lokális zivatar.

Napközben inkább csak az Alföldön valószínű foltokban zivatartevékenység, néhol viharos szél, esetleg jégeső kíséretében. Késő délután, este előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben kezdődhet kiterjedt zivatar- és csapadéktevékenység. Heves zivatarok is kialakulhatnak (károkozó szélrohammal és jéggel), de több helyen valószínű felhőszakadás is (az ismétlődő és intenzív jelleg miatt kisebb körzetekben akár 50 mm feletti csapadék is lezúdulhat).

Ezen a térképen az látszik, hogy hol lehet felhőszakadás az országban. A citromsárgával jelölt megyékben intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert, míg a narancssárgával jelölt megyékben 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

Ezen a térképen az elsőfokú riasztás jelét viselő megyékben kis, a narancssárga megyékben közepes valószínűséggel kialakulhat heves zivatar (károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében):

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

Az alábbi térképen a hőség miatt elrendelt veszélyjelzés fokozatai láthatók. A citromsárga megyékben 25, a narancssárga megyékben 27 fok fölé emelkedhet a napi középhőmérséklet.

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu