Itt szakadhat le szombaton az ég, riasztást is kiadtak

Egy hidegfront rondít bele a hétvégébe, szombaton szivatarokra kell számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint eleinte egy északnyugatról érkező hidegfront szakadozott felhőzete lesz felettünk, elsősorban az Északi-középhegység térségében okozva futó záporokat, egy-egy zivatart.

A front mögött délelőttől az ország nagy részén a napsütést felhőátvonulások zavarják, legfeljebb itt-ott előforduló rövid záporral. Hozzávetőlegesen a Salgótarján-Békéscsaba vonaltól északkeletre napközben viszont erőteljes gomolyfelhő-képződésre, szórványosan kialakuló záporokra, zivatarokra számíthatunk, de egy-egy zivatar kialakulása a Dunántúlon sem kizárt – áll a prognózisban.

A szél északnyugatira fordul, nagy területen megerősödik, a Dunakanyar környékén és zivatarok környezetében helyenként viharossá fokozódik. Gyengébb légmozgás a délnyugati megyékben várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagyobb részén 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb északkeleti területeken ennél néhány fokkal hűvösebb lehet. Késő estére 15 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztetés és riasztás

A figyelmeztető előrejelzés szerint szombaton elsősorban az északkeleti megyékben alakulhat ki zivatar, de délelőtt (kisebb eséllyel) a Dunántúl délnyugati harmadán is megdörrenhet az ég. A zivatarokat főként viharos (>60-70 km/h) szél kísérheti, és egy-egy intenzívebb cellában kisebb méretű jég is előfordulhat.

A várható időjárás miatt a hét hatodik napján Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben első fokú, citromsárga figyelmeztetés él.

veszelyjelzes-idojaras-terkep

A meteorológia délelőtt riasztást is kiadott hazánk északkeleti csücskére, arrafelé néhány órán belül lehet zuhé.

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu