Helló, 36 fok – elrendelték a másodfokú hőségriadót

Olyan hőhullám ér el minket, hogy a tisztifőorvos vasárnapig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

A prognózis szerint aszfaltolvasztó napok vannak soron. Csütörtökön 30-35, pénteken 31-35, szombaton pedig 31-36 fok között alakulhat a hőmérséklet, felhő csal elszórtan lesz az égen, ha lesz is zápor, az hamar elmúlik.

A nagy meleg miatt az országos tisztifőorvos június 23. (csütörtök) 00 órától június 26. (vasárnap) 24 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki – áll az ÁNTSZ honlapján.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Magyarország fölé. Csütörtöktől az ország túlnyomó részén 25, 26 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Péntektől vasárnapig sokfelé a 27 Celsius-fokot is meghaladja a napi középhőmérséklet. Hétfőtől egy lassú mozgású hidegfront okoz felfrissülést.

Jó tanácsok hőségben:

– tanácsos kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását,
– 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodj a tűző napon,
– megfelelő ruházattal és naptejjel védd bőröd a leégés ellen,
– gyermeket, állatot ne hagyj a parkoló autóban, mert rövid időn belül elviselhetetlen meleg lesz az utastérben

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, fokozott óvatossággal kell vezetni. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – figyelmeztet az ÁNTSZ.